Novi Sad ima najstabilnije finansije

U svojoj analizi stanja lokalnih finansija u Srbiji, koja je izazvala zasluženu buru, Fiskalni savet Srbije tvrdi da „Novi Sad ima najstabilnije javne finansije od svih analiziranih gradova ali da i on pati od manjka investicija“.

„Novi Sad, slično kao i Beograd, trenutno ima kredibilan i izbalansiran budžet i izvršava u roku svoja plaćanja. Medjutim, za razliku od Beograda, Novi Sad nije prezadužen i nema ogromne troškove gradskog prevoza, mada i Novi Sad izdvaja znatne subvencije JGSP“, navodi Fiskalni savet.

Mada ne spori da je tokom prethodnih desetak godina lokalna samouprava u Novom Sadu odgovornije upravljala javnim finansijama nego što je to drugde bio slučaj, Fiskalni savet upozorava i da je Novi Sad prilikom brojnih izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave imao najviše sreće.

„Naime, prihodi Novog Sada po osnovu transfera i poreza na zarade su i nakon poslednjeg umanjenja iz 2017. godine još uvek oko milijardu dinara (7 odsto budžeta) veći nego što bi bili da je na snazi zakon iz 2006. godine“, navodi Fiskalni savet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com