Ivo Sanader: Apsolutno kriva Kosor, ujedinite se oko Plenkovića

Sem vrlo retkih izuzetaka koji upozoravaju na to da se odluka Arbitražnog suda iz Haga neće lako maknuti iz pravnog prometa, Hrvatska se mobilizuje protiv onoga što je o njenoj morskoj granici sa Slovenijom juče odlučila medjunarodna arbitraža.

Nova TV je u goste pozvala i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera. On je rekao da je „ovo nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo“.

„Ovaj sporazum je bio meni ponudjen, ja ga nisam htio potpisati jer sam znao da predvidja većinu Piranskog zaljeva Sloveniji i onaj koridor koji je otprilike 166 kvadratnih kilometara. To je čisto otimanje hrvatskog teritorija“, rekao je Sanader i dodao da je „teza bila da članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem“.

„Na to nisam pristao, nažalost moja je nasljednica tri mesjeca nakon toga pristala“, rekao je Sanader i na pitanje da li je Kosorova kriva odgovorio: „Apsolutno“.

„Na ulazu u dvorac Trakošćan stoji ploča da je tamo otpisan sporazum izmedju Jadranke Kosor i Boruta Pahura. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz. Predlažem da se ta ploča makne“, rekao je Sanader za Novu TV.

Što se tiče poruke Ministarstva inostranih poslova Nemačke Hrvatskoj da se odluka Arbitražnog suda mora poštovati, on je sve, bez obzira na političku boju, pozvao da se ujedine oko Andreja Plenkovića, jer on misli da će „to naš premijer riješiti u razgovoru s kancelarkom“.

Iz Vašintona je, kako prenose hrvatski mediji , potvrdjeno da će se američki predsednik Donald Tramp ovih dana u Varšavi, na samitu Inicijative tri mora službeno sastati sa hrvatskom predsednicom Kolindom Gabar-Kitarović. Zagreb se mnogo uzda i u rezultate ovog susreta, a u vezi sa nepovoljnom arbitražom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com