Objašnjenje NBS ili „Neka se javi ko sme!“

Kabinet guvernera Narodne banke Srbije danas je iznenadio vrlo opširnim saopštenjem povodom legitimno otvorenog pitanja jaza između visine plata u javnom i plata u privatnom sektoru.

Saopštenje je preteće naslovljeno pitanjem: „Kome smeta istina?“ i može se pretpostaviti da je pitanjem atakovan Fiskalni savet Republike Srbije, a nikako ne Međunarodni monetarni fond, koji je pre dva meseca Srbiji poručio: „Važno je da udeo ukupnih troškova zarada u javnom sektoru u BDP-u zabeleži pad na održiviji nivo, nakon porasta u poslednje tri godine“.

U tako naslovljenom saopštenju, NBS počinje sa sada već opšte poznatom statističkom činjenicom da je prosečna neto plata u privatnom sektoru u Srbiji u periodu januar-septembar 2020. godine iznosila 55.729 dinara, a prosečna neto plata u javnom sektoru 67.345 dinara.

Kabinet guvernera NBS zatim opširno objašnjava, i tome je posvećen najveći deo saopštenja, promenu metodologije praćenja zarada, koja se desila 2018. godine, zbog čega je otežano poređenje podataka o zaradama danas sa podacima iz godina koje su 2018. godini prethodile.

Kad se sadašnja metodologija primeni na zarade iz 2014. godine prosečna neto zarada u privatnom sektoru u 2014. godini je iznosila 38.998 dinara, a prosečna neto zarada u javnom sektoru 52 .61 dinar, izračunao je kabinet guvernera NBS.

„Kada te podatke uporedimo sa nivoom prosečne neto zarade u periodu januar-septembar 2020. godine, vidimo da je prosečna zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9 odsto, a prosečna zarada u javnom sektoru za 28,4 odsto, čime je smanjena razlika u nivou zarada u privatnom i javnom sektoru. Konkretno, prosečna zarada u privatnom sektoru činila je 74,3 odsto zarada u javnom sektoru dok je u periodu januar-septembar 2020. godine to učešće iznosilo 82,8 odsto“, tvrdi kabinet guvernera NBS.

Dakle, prema računici NBS, prosečni zaposleni u privatnom sektoru je 2014. godine zaradjivao 13.463 dinara manje od prosečnog radnika u javnom sektoru da bi se ta razlika za pet godina smanjila na 11.616 dinara.

Na pitanje zašto su uopšte plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, kabinet guvernera NBS navodi jedan razlog.

„Kad je reč o razlici u nivou zarada u javnom i privatnom sektoru, treba imati u vidu da zbog same prirode posla, procenat visoko obrazovanih ljudi u javnom sektoru iznosi oko 46 odsto, dok je taj procenat  u privatnom sektoru dvostruko niži i iznosi oko 22 odsto što utiče na viši nivo zarade u javnom sektoru“, navodi NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com