NYT: Odobrena za upotrebu BioNTech/Pfizer vakcina u SAD

Njujork tajms je rano jutros po evropskom vremenu izvestio da je vakcina BNT162b2 odobrena, za hitnu upotrebu u SAD.

U video-obraćanju Amerikancima taj, kako je rekao, istorijski događaj je na svom Twitter nalogu potvrdio i američki predsednik Donald Tramp.

On je rekao da će prva vakcina u SAD biti data za manje od 24 sata.

Šef administracije Bele kuće Mark Medouz pripretio je šefu Federalne agencije za hranu i lekove (FDA) Stivenu Hanu da ili odobri hitnu upotrebu vakcine BNT162b2 već u petak ili da podnese ostavku, ali Han nije popustio pa će FDA tu vakcinu verovatno odobriti danas ili najdalje u nedelju, izvestio je ranije CNN.

Zatim sledi odobrenje Nadzornog komiteta za imunizaciju (ACIP) Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i 96 sati posle toga vakcinacija može da počne, rekao je general Gustav Perna, izvršni direktor vladine inicijative za vakcine Operation Warp Speed.

Ovu su vakcinu već odobrili za upotrebu u Velikoj Britaniji, Bahreinu i Kanadi.

FDA je od proizvođača zahtevala odgovore na dodatna pitanja pošto su dve osobe u Velikoj Britaniji imale ozbiljnu alergijsku reakciju na tu vakcinu inače napravljenu na bazi nukleinske kiseline. Vakcinama na bazi nukleinske kiseline ljudi su prvi put vakcinisani prošle nedelje u Velikoj Britaniji. Iste vrste je i vakcina kompanije Moderna, čije se odobrenje u SAD očekuje narednih nedelja.

Ko će u SAD prvi biti vakcinisan?

„Svako ko radi u zdravstvenoj ustanovi i ima kontakt sa osobama inficiranim Covid-19 treba da bude vakcinisan“, rekao je  za CNN Hoze Romero šef ACIP.

Takođe će u prvu grupu prioriteta spadati osobe koje su dugoročno smeštene u institucije za negu, pošto je među preminulim od Covid-19 u SAD 40 odsto osoba iz tih institucija. Njihova vakcinacija počeće najranije 21. decembra.

Pošto će prve isporuke vakcine biti ograničene, savezne države će napraviti detaljniju listu prioriteta.

Glavni američki infektolog Entoni Fauči je izjavio da će vakcinacija stanovništva iz rizičnih grupa trajati tokom decembra, januara, februara i marta.

Ostalo stanovništvo koje u rizične grupe ne spada ne može vakcinaciju očekivati pre aprila 2021.

SAD su kod kompanije Pfizer naučile 100 miliona doza, dovoljno za vakcinaciju 50 miliona stanovnika. Kod 6 proizvođača vakcina – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Johnson&Johnson, Sanofi/GSK, Novavex – SAD su rezervisale 3 milijarde doza.

Očekuje se da će prve nedelje po početku vakcinacije biti vakcinisano 6,4 miliona ljudi.

Prošle nedelje je objavljeno da su najbogatije zemlje, u kojima živi 14 odsto svetskog stanovništva, rezervisale 53 odsto doza vakcina protiv Covid-19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com