Opšte olakšanje: 98,04% akcionara Lufthanze prihvatilo 9 milijardi od države

Pošto su glavni akcionar Hajnz Tile i menadžment najveće evropske avio-kompanije Lufthansa utvrdili pazar, većinom od 98,04% glasova skupština akcionara te kompanije saglasila se da firma prihvati državnu moć od 9 milijardi evra, a država privremeno u kompaniji stekne udeo.

Mada se Frankfurter algemajne cajtung u svom komentaru pita, po kom kriterijumu se odobravaju državne subvencije od više milijardi, i Evropska unija je odobrila paket.

Pred glasanje skupštine akcionara, predsednik Nadzornog odbora Lufthansa je upotrebio ključni argument: „Mi nemamo više para“, rekao je on, a to je značilo ili stečaj ili prihvatanje pružene ruke države.

Ali kompaniji Lufthansa je ostalo da reši još jedan veliki problem: najavila je eliminisanje troškova rada za 22.000 od 138.000 radnih mesta.

Sa nezavisnim sindikatem kabinskog osoblja UFO sporazum je već postignut: napuštanje firme uz otpremninu može biti samo dobrovoljno. Za taj rezultat, UFO je učinio niz ustupaka.

Akcija kompanije Lufthansa u četvrtak je vredela 9,59 evra što je i pored oporavka iz poslednjih dana daleko od 16,80 evra koliko je ta akcija vredela 13. decembra.

Lufthansa koja od države zajmi 9 milijardi evra, ovog trenutka ima tržišnu vrednost od 4,27 milijardi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com