Optužnica: Putinov kuvar režirao američke izbore

Specijalni američki tužilac Robert Miler podigao je optužnicu protiv 13 Rusa i tri ruske firme zbog mešanja u američke predsedničke izbore, objavili su ruski mediji.

Informacija o tome objavljena je na sajtu Ministarstva pravde SAD (www.justice.gov, Justice news, Office of the Deputy Attorney General)

Optuženi su, tvrdi Miler, delovali od 2014. godine s namerom da diskredituju kandidate Hilari Klinton, Teda Kruza i Marka Rubija, a podrže kandidate Donalda Trampa i senatora Bernija Sandersa.

Medju optuženim je ruski biznismen Jevgenij Prigožin, koga zapadni mediji nazivaju „Putinovim kuvarom“ jer su, kako pišu ruski mediji, elitni restorani u njegovom vlasništvu ugošćavali visoke inostrane goste ruskog predsednika.

Pored Prigožina, koji se već nalazi pod američkim sankcijama, optužnica je podignuta protiv Mihaila Bistrova, Mihaila Burčika (Adamova), Sergeja Polozova, Marija Bavde, Roberta Bavde, Džejhun Aslanova, Vadima Podkopaeva, Aleksandra Krilova, Ane Bogačeve, Gleba Vasiljčenka, Irine Kaverzine i Vladimira Venkova.

Oni se terete za dogovor u cilju prevare Amerike, troje od njih za dogovor u cilju prevare, a petoro za kradju ličnih dokumenata u otežavajućim okolnostima, javlja RT.

Oni su se, navodi se na sajtu Ministarstva pravde SAD, predstavljali kao Amerikanci i kao takvi su stupali u kontakt s mnogim grupama koje su podržavale tadašnjeg kandidata Donalda Trampa i činili se to na neformalan način. Mnoge iz tih grupa su im služile kao lokalni koordinatori za akciju „Florida za Trampa“.

Optuženi su zauzimali neki položaj u „Agenciji za Internet istraživanja“, koja se nalazi na spisku firmi protiv kojih je podignuta optužnica. Agencija se optužuje da je organizovala predizborne manifestacije i, preko ruskih banaka, obezbedjivala novac za potkupljivanje Amerikanaca da u tim manifestacijama učestvuju.

Optužene su i firme Concord Management and Consulting i Concord Catering. Ove dve firme su u vlasništvu Prigožina, a u ruskim opozicionim medijima je više puta dokazivana veza izmedju Prigožina i Agencije za Internet istraživanja sa sedištem u Sankt Peterburgu.

One thought on “Optužnica: Putinov kuvar režirao američke izbore

  • 17. feb. 2018 at 14:13
    Permalink

    Srećom, Ameri se nikome ne mešaju u politiku i izbore…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com