Otkud knezu Miškinu dve milijarde dolara?

Pozivajući se na nalaze Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), Julija Smirnova dopisnica nemačkog lista Velt iz Moskve, optužuje ruskog predsednika Putina da su pare koje se nalaze na računima of-šor firmi registrovanih na ruskog čelistu Sergeja Roldugina – njegov novac. Iako se njegovo ime u tim papirima, zasad, direktno ne nalazi.

Sergej Roldugin

Roldugin je, piše Smirnova, često citirajući i ruski opozicioni list Novaja gazeta, blizak Putinov prijatelj iz mladosti, kum na krštenju Putinove starije kćeri Marije i jedna od retkih osoba iz okruženja ruskog predsednika koja sme javno da govori o Putinovom privatnom životu.

„On mi je kao brat“, pričao je svojevremeno Roldugin za medije, a prenosi Velt. Iako je poznat čelista i osnivač „Kuće muzike“ u Sankt Peterburgu, a jedno vreme je bio i šef Konzervatorijuma u tom gradu, sam Roldugin u mnogim intervjuima, recimo onom Njujork tajmsu, tvrdi da „nema milione“ i da nije poslovni čovek iako je već tada bilo poznato da poseduje nekoliko procenata banke „Rusija“. Njegovi prijatelji, koje citira Smirnova, tvrde: „U našem okruženju smo ga zvani knez Miškin“. Kao što je poznato, junak čuvenog romana „Idiot“ Fjodora Dostojevskog bio je go ko crkveni miš.

A prema „Panama pejpersu“ koje naširoko i nadugačko citira najpre nemački „Suddeutsche zeitung“, Roldugin je osnivač nekoliko of-šor firmi povezanih sa najvažnijim ljudima iz Putinovog okruženja, preko kojih je iz Rusije izneto dve milijarde dolara. Tako piše Smirnova.

Roldugin je, piše Smirnova, bio vlasnik sledećih of-šor firmi: Sonett Overseas na Britanskim devičanskim ostvima, International Media Overseas u Panami. Preko svojih predstavnika posedovao je na Devičanskim ostrvima firme Sunbarn Limited i Sandalwood Continental, kojima je upravljala banka „Rusija“. Te su firme 2015. godine zatvorene. Banka „Rusija“ je, inače, pod zapadnim sankcijama. Ranije su ruski mediji, baveći se identitetom Katerine Tihonove navodno Putinove mladje kćeri, pisali da je njen svekar Kiril Šamalov akcionar te banke.

Pozivajući se na „Panama pejpers“ Smirnova navodi kako su se firme Roldugina bogatile. Na primer: jedna od tih firmi sklopila je ugovor o kupovini akcija državne naftne kompanije Rosnjeft. Ubrzo je taj ugovor raskinut, a firma-kupac je dobila obeštećenje od 750.000 dolara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com