Parlamentarni izbori u Britaniji: Tesan rezultat kraj za Terezu Mej?

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji obeleženi naravno Bregzitom.

Poslednje ankete pokazuju da je konzervativna premijerka Tereza Mej favorit, ali njena ranija prednost pred laburistom Džeremijem Korbinom dosta se istopila tako da se ne isključuju ni iznenadjenja.

Analitičari se najviše bave posledicama koje bi razni izborni rezultati mogli da imaju po britansku valutu funtu.

Smatra se da bi tesna pobeda konzervativaca ili rezultat bez jasnog pobednika izložili funtu najmanje kratkoročno jakom pritisku. To bi presudno uticalo na pregovaračku poziciju Britanije u razgovorima o razlazu sa Briselom.

Tesna pobeda Mejeve ili rezultat koji bi joj doneo parlamentarnu većinu manju od one koju trenutno ima mogao bi da znači i njen politički kraj.

Mark Vol, glavni ekonomista Dojče banke  u Londonu za Frankfurter algemajne cajtung kaže da očekuje ostavku Mejeve ili čak puč u partiji u slučaju da ovi izbori konzervativcima donesu manje mesta nego što su ih dosad imali.

Ali tržišta i ulagači najviše mrze nerešene situacije, pa se smatra da bi funti najviše škodio rezultat bez pobednika. FAZ se poziva na anketu koju je napravio Blumberg: u tom bi najmanje poželjnom slučaju funta već u petak izgubila 7 procenata i vredela 1,20 dolara. Ne bi se naravno održala ni prema evru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com