Plata Medvedeva veća od Putinove, ali Putin nije ljut

Prošlogodišnja zarada ruskog premijera Dmitrija Medvedeva veća je od zarade predsednika Rusije Vladimira Putina, a njih dvojica zajedno ne mogu ni blizu prošlogodišnjim prihodima Aleksandra Hloponjina, potpredsednika ruske vlade, piše ruski list Vzgljad.

Dmitrij Medvedev je u prijavi svoje imovine naveo da sem plate nema drugih prihoda, pa je tako tokom 2014. godine zaradio 8,05 miliona rubalja ili 670.000 rubalja mesečno.

Sa Vladimirom Putinom je sličan slučaj: on je tokom prošle godine zaradio 7,65 miliona rubalja ili 638.000 rubalja mesečno.

Medvedev i Putin su u odnosu na 2013. godinu povećali prihode za 2,65 puta jer je ruski predsednik prošle godine doneo ukaz kojim je Medvedevu i sebi povećao plate kako ne bi tako strašno zaostajali za svojim saradnicima. Od 1. maja će im plate nanovo biti smanjene za 10 odsto kao svim državnim službenicima, a u okviru mera štednje.

Razlika izmedju prihoda Putina i Medvedeva s jedne, i njihovih najbližih saradnika s druge strane ostaje ogromna. Prema tumačenju Dmitrija Peskova, pres sekretara ruskog predsednika, Putin se zbog toga ne ljuti. Razume da razni ljudi imaju razne životne istorije, imovinu, minuli rad… Inače i sam Peskov je prijavio veću zaradu od Putina – 9,2 miliona rubalja.

Tako mnogi članovi predsedničke administracije imaju godišnje prihode višestruko veće od samog predsednika. Najbogatiji u njegovom kabinetu je Oleg Govorun, načelnik uprave predsednika za socijalno-ekonomsku saradnju sa državama Zajednice nezavisnih država, Abhazijom i Južnom Osetijom, sa prošlogodišnjim prihodom od 114 miliona rubalja. To su 15 puta veći prihodi od prihoda predsednika.

Saradnici premijera Medvedeva mnogo su bogatiji i od njega i od predsednika i od predsednikovih saradnika. Medju njima je najveće prihode za prošlu godinu prijavio gore spomenuti potpredsednik Vlade Aleksandr Hlopanjin – 280,6 miliona rubalja.

Ipak, najbogatiji državni službenik ne nalazi se ni u vladi ni u predsedništvu nego medju ruskim senatorima – sa 363,5 miliona prošlogodišnjih prihoda to je senator Viktor Pičugov iz Hantijsko-Mansijskog autonomnog okruga Jugra, koji se nalazi u Sibiru i pripada Tjumenskoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com