Pobednik Evrovizije dobiće…

Ništa.

Iako jedno od najpopularnijih muzičkih takmičenja na svetu, Evrovizija nema nagradni fond.

Vrednije od bilo kakvog novca, smatraju organizatori, je pravo da zemlja pobednika organizuje Evroviziju naredne godine.

Medjutim, za mnoge države to predstavlja više opterećenje no nagradu – troškovi organizacije po pravilu nadmašuju novac zaradjen od turista, što je jedini prihod za domaćina.

U proteklih nekoliko godina najveći minus ostvario je Azerbejdžan. Evrovizija je u Bakuu održana 2012. godine. Na organizaciju je potrošeno više od 50 miliona evra, uglavnom zbog izgradnje koncertne dvorane Baku Crystal, a od turizma je zaradjeno manje od 10 miliona evra.

Evrovizija koja je 2008. godine organizovana u Beogradu, prema zvaničnim podacima Radio-televizije Srbije, koštala je, “uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije, Skupštine grada Beograda i sponzora”, 8,5 miliona evra neto, a ostvareni su direktni prihodi od oko 7,5 miliona.

Ovaj podatak Srbiju svrstava medju najštedljivije države organizatore u poslednjoj deceniji. Primera radi, Evrovizija u Beču 2015. godine je koštala više od 30 miliona evra, a godinu dana ranije u Kopenhagenu skoro 40 miliona. Prihodi od turizma su u oba slučaja bili manji – u Kopenhagenu čak upola.

Finale Evrovizije, koje se ove godine održava u Lisabonu, na programu je večeras od 21 sat. Predstavnici Srbije, grupa Balkanika, nastupiće 10. od ukupno 26 finalista.

One thought on “Pobednik Evrovizije dobiće…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com