Zašto Kosovo nije učestvovalo na Evroviziji

Status samoproglašene Republike Kosovo u mnogim medjunarodnim takmičenjima i dalje je manje-više stvar slučaja. Primera radi, reprezentacije Kosova učestvuju u nizu medjunarodnih sportskih takmičenja čiji nadleženi savezi od država članica zahtevaju da budu članice Ujedinjenih nacija, a s druge strane ima i slučajeva kada taj uslov nije propisan ali Kosovu ipak nije omogućeno učešće, uglavnom zbog protivljenja država koje samoproglašenu Republiku Kosovo nisu priznale.

Evrovizija, koja se bez prestanka održava jednom godišnje od 1956. godine, slučaj je koji ne ide na ruku vlastima u Prištini. I pored napora nadležne Radio-televizije Kosova (RTK), Kosovo ni ove godine nije debitovalo na jednom od najpopularnijih muzičkih takmičenja na svetu.

Iz RTK su poručili da su ispunili sve uslove koje je od njih tražila Evropska radiodifuzna unija (EBU).

”Referentna grupa (Evropske radiodifuzne unije) dala je pozitivno mišljenje za učešće Kosova na Evroviziji 2018. godine. Zvanično smo se prijavili i imali smo preporuke mnogih organizacija koje su nas u ovom slučaju podržale. I bili smo uvereni da će odgovor biti pozitivan. Iznenadilo nas je pismo koje je stiglo od EBU-a a u kojem se navodi da Kosovo u ovom momentu ne miže da učestvuje u Evroviziji zato što nije članica UN”, saopštila je RTK u septembru prošle godine.

U saopštenju je dodato da je Kosovo i prošle godine bilo spremno da učestvuje, na Evroviziji u Ukrajini, ali da nije jer država domaćin, Ukrajina, ne priznaje nezavisnost samoproglašene Republike Kosovo. Ta prepreka ove godine nije postojala – Portugalija priznaje samoproglašenu Republiku Kosovo.

Medjutim, EBU ima drugačije objašnjenje.

”Kosovo ne može učestvovati na Evroviziji zato što njihov javni medijski servis nije ni aktivan, ni pridruženi član EBU. Statut EBU-a propisuje da učesnik mora biti iz države koja je članica Medjunarodne telekomunikacione unije (ITU) ili Saveta Evropa. Kosovo nije ni jedno, ni drugo”, navodi se u saopštenju EBU-a.

Finale 63. Evrovizije održano je sinoć u Lisabonu. Portugalija je po prvi put u istoriji organizovala to takmičenje nakon pobede njihovog predstavnika Salvadora Sobrala prošle godine u Kijevu. Ovogodišnja pobednica je Neta Dalberg, predstavnica Izraela, sa numerom “Toy”. Izraelu je ovo četvrta pobeda na Evroviziji, pobedjivali su 1998, 1979. i 1978. godine. Srbiju je predstavljala grupa Balkanika koja je takmičenje završila na 19. mestu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com