Počelo treće razmatranje aranžmana Srbije sa MMFom

U Beogradu su u četvrtak počeli razgovori izmedju delegacije Medjunarodnog monetarnog fonda i Srbije u okviru trećeg razmatranja rezultata stendbaj aranžmana odobrenog Srbiji decembra 2022.godine na rok od 24 meseca, dakle do decembra 2024.godine.

Razmatranje će trajati do 26.marta.

Potvrđeno je da će se ostatak aranžmana „tretirati kao režim iz predostrožnosti te neće biti daljih povlačenja sredstava osim ako ne bude novih globalnih šokova“, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije, delegaciju Srbije predvodi guverner NBS i guverner Srbije u MMF Jorgovanka Tabaković, a delegaciju MMFa Donal Mekgetigan.

Posle razgovora ministra finansija Siniše Malog sa delegacijom MMFa iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Mali rekao da je Srbija uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost i da je prethodnu godinu završila s dobrim rezultatima :privredni rast je bio 2,5 odsto, javni dug u odnosu na BDP pod kontrolom i ispod nivoa Mastrihta, strane direktne investicije 4,5 milijarde,. nivo deviznih rezervi je rekordan, trend daljeg smanjivanja nezaposlenosti nastavljen, deficit smanjen na 2,2 odsto.

Prema saopštenju Ministarstva finansija, Donal Mekgetigan je rekao da je saglasan da su svi pomenuti ekonomski aspekti Srbije u 2023.godini bili dobri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com