Američki kongres odlučio da zabrani TikTok

Predstavnički dom američkog Kongresa ogromnom većinom glasova i republikanaca i demokrata doneo je propis kojim se kineskoj kompaniji ByteDanse, iz razloga američke nacionalne bezbednosti, nalaže da u roku od šest meseci od stupanja propisa na snagu proda svoj udeo u video – hosting servisu TikTok, u suprotnom će taj servis biti ugašen.

Pred Belom kućom u Vašingtonu protestovale su korisnici TikToka („TikTok mi je život učinio boljim“, „zahvaljujući TikToku moj je posao porastao“) u nadi da propis, koji je usvojio Predstavnički dom, neće dobiti podršku u Senatu.

Američki kongres optužuje TikTok, koji je u SAD „ekstremno uspešan sa 170 miliona korisnika“ (ARD), da lične podatke svojih korisnika posreduje vlastima u Pekingu na njihov zahtev i tako ugrožava nacionalnu sigurnost SAD.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Wang Wenbi ocenio je na poslednjem brufingu da je sporni američki propis protivan principima fer konkurencije i medjunarodne trgovine, nasilnički čin zasnovan na razbojničkoj logici.

„Ako takozvana nacionalna sigurnost može biti korišćena sa se unište konkurentske kompanije iz drugih država, o poštenju i pravičnosti se ne može govoriti. To je čista razbojnička logika kojom se pokušavaju od drugih oteti sve dobre stvari koje poseduju“, rekao je Wenbi.

On tvrdi da je slučaj TikTok u SAD potpuno drugačiji od slučaja zabrane YouTube, Facebook i Instagram u Kini.

„Na kineskom tržištu su dobrodošle sve strane platforme i servisi pod uslovom da poštuju kineske zakone i regulativu“, rekao je Wenbin.

On je odlučno ustvrdio sa kineske vlasti „nikada nisu tražile niti će tražiti od firmi i fizičkih lica da prikupljaju ili obezbeđuju podatke u drugim državama za potrebe kineske vlade kršenjem lokalnih zakona“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com