Pohvala MMF-a: Stabilan rast plata u privatnom sektoru!?

Delegacija Medjunarodnog monetarnog fonda na čelu s Džejmsom Rufom opet je danas pohvalila Srbiju: „Kvantitativni ciljevi za kraj septembra 2018. godine biće ispunjeni i nastavljeno sa sprovodjenjem reformi u okviru programa, mada uz kašnjenje u nekim oblastima“, a „i dalje se postižu dobri makroekonomski rezultati u 2018. godini“.

Medjunarodni monetarni fond je, izmedju ostalog, registrovao stabilan rast plata u privatnom sektoru: „Nastavljeno je poboljšanje uslova na tržištu rada, uz znatan rast zaposlenosti u formalnom sektoru, pad nezaposlenosti i stabilan rast zarada u privatnom sektoru“.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, razlika izmedju neto prosečne plate u javnom i neto prosečne plate u privatnom sektoru i dalje je ogromna.

Visina prosečne neto plate u javnom sektoru ove godine se kretala ovako: u februaru 54.182 dinara, u maju 56.268 dinara,  u julu 54.887 dinara.

Visina prosečne neto plate u privatnom sektoru ove godine se kretala ovako: 44.550 dinara u februaru, 47.435 dinara u maju, 46.401 dinar u julu.

Prosečna neto plata u periodu januar-jul u javnom sektoru je iznosila 55.312 dinara, a u istom periodu u privatnom sektoru je iznosila 46.290 dinara.

Prosečan zaposleni u privatnom sektoru ove godine je zaradjivao za 9.022 dinara manje od prosečnog zaposlenog u javnom sektoru.

Prosečan zaposleni u privatnom sektoru ima manje dana godišnjeg odmora od zaposlenog u javnom sektoru.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com