Svet pun ruskih obaveštajaca: Holandija izbacila četvoricu, SAD spremaju svoj spisak

Holandija je danas objavila da je proterala vlasnike ruskih diplomatskih pasoša Alekseja Moreneca, Jevgenija Serebrjakova, Olega Satnjikova i Alekseja Minina.

Četvorica, za koje se tvrdi da su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe (GRU), optuženi su za pokušaj sajber napada na mrežu Organizacije za zabranu hemijskog oružja 3. aprila ove godine.

Kako prenose ruski mediji, zajedničko saopštenje tim su povodom dali britanski i holandski premijeri Tereza Mej i Mark Rute.

„To je pokušaj dostupa zaštićenim sistemima medjunarodne organizacije, koja radi na spasavanju sveta od hemijskog oružja, i pokazuje kako GRU ne poštuje globalne vrednosti i pravila, kojima se obezbedjuje naša bezbednost“, navodi se u saopštenju i dodaje kako su Velika Britanija i Holandija odlučne da „zaštite medjunarodne instance od onih koji su namerni da im nanesu štetu“.

Pozivajući se na Bloomberg, ruski mediji prenose da svoj spisak ruskih špijuna pripremaju i SAD.

Optužbe iz Holandije i Velike Britanije Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je “ još jednom glupošću u nizu“.

“ Mi smo u svim strukturama organizacije ( za zabranu hemijskog oružja), zašto bismo upadali? Mi imamo dostup, sva mreža je otkrivena za nas.To je još jedna glupost u nizu“, saopštilo je ministarstvo Sergeja Lavrova.

“ Nikakvih napada nije bilo i ne može biti.To ( optužba) nema nikakvog osnova niti ikakve veze s Konvencijom o zabrani hemijskog oružja , ni s organizacijom.To ima veze s opštom, do granica razjarenosti sstiglom politikom nekih država Zapada“, nastavlja se u tom saopštenju.

Najnovije optužbe na račun ruske vojne obaveštajne službe ( GRU) nastavljaju se na dosije Ruslana Baširova alijas Anatolija Čepige koga su britanske službe navodno razotkrile kao izvršioca pokušaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri, a  tursko izdanje  Haber Turk  ga je prepoznalo kao Andreja Šalhova, učesnika ubistva čečenskog pobunjenika Abdulvahida Edelgirieva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com