Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog “pisma penzionerima”

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), zbog toga što je neovlašćenk saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija.

”Povereniku se obratilo više gradjana Republike Srbije, navodeći da su korisnici penzija, te da im je poštom pristiglo pismo adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od strane predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, sa oznakom Srpske napredne stranke na koverti. Ovim povodom, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsedniku Republike Srbije i Srpskoj narodnoj stranci”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Poverenika za informacije od javnog značaja zaštitu podataka i ličnosti.

Dalje se navodi da PIO na zahtev Poverenika da se izjasni da li je SNS-u, predsedniku Republike Srbije ili trećem licu učinio dostupnim podatke o imenima, prezimenina i adresama korisnika penzija, te koji je osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, nije odgovorio. Odgovor nije dostavljen ni nakon urgencije Poverenika, koji će zbog toga pokrenuti i prekršajni postupak.

Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije je odgovorio da uopšte nije obradjivao, odnosno pribavljao predmetne podatke.

SNS je odgovorila da su te podatke dobili iz “baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije VDV i štandove” koje je organizovala u poslednjih deset godina.

“Podaci su pribavljanu u skladu sa članom 10. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Lica od kojih su uzeti podaci su dala punovažan pristanak za obradj ličnih podataka Stranci kao rukovaocy prikupljenjh podataka”, navodi se u odgovoru SNS-a Povereniku.

Pošte Srbije su Povereniku potvrdile da je SNS Poštu obavestima o planiranoh otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

“Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu”, zaključuje Poverenik u saopštenju.

One thought on “Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog “pisma penzionerima”

  • 3. dec. 2018 at 17:52
    Permalink

    GDE SU INTELIGENCIJA I INTELEKTUALCI U SRBIJI??

    Ako su nekada intelektualci u Srbiji bili neko i nešto, bavili se naukom, usavršavali sebe i društvo, smišljali, projektovali, gradili puteve, fabrike, usavršavali proizvodnju i razvijali zemlju. Pomenuo bi nekih, da mi ostali ne zamere, Branko Žeželj, Miomir Vukobratović, Dušan Kanazir, Aleksandar Stojanović, Pavle Savić i mnogo drugih inženjera, lekara, hemičara su uzdigli Srbiju od poljoprivredne u srednje razvijene industrijske i poljoprivredne zemlje. Njihov doprinos je nemerljiv, s jedne strane, a s druge njihovo mišljenje, rad i rezultate rada su poštovani od strane politike, nauke i naroda. Sada u XXI veku sve se promenilo. Politika i političari su u prvom planu, na inteligenciju i intelektualce niko ne računa, oni su dovoljni za sve. Jedan čovek obavlja funkcije predsednika, premijera ministra, sudstva, policije, vojske, nauke, kako sve to stigne? Stigne, okružen je: poltronima, klimoglavcima, šlihterima dupeuvlakačima i mnogo drugih. On se za sve priupita i pita, on za sve odlučuje, a saradnici služe da mu aplaudiraju do iznemoglosti. Koj će njemu vrag inteligencija i intelektualaca, kada je u njemu sve to gusto i čvrsto skoncentrisano. Pored onolikog broja poznatih u svetu elektroinženjera, našeg EPS je zajahao pečenjar, mnoge funkcije obavljaju “doktori” nauka plagijatori (svi znate koji su: Šapić, Stefanović, Tabaković, Tončev, Mali i još namnoženih), eksperti sa kupljenim i potkupljenim diplomama, partijsko i rođačko zapošljavanje. Nekada vodeća firma u SFRJ RTB Bor pao je u rujmoćnijeg po mišićima ne po pameti, preletač sa partije na stranku i uz podršku vlasti doveo je RTB Bor do bunara propasti, oterao je u nevidljivost i nečujnost intelektualce i stručnjake, jer on sve zna, ume i može. Zbog toga vođa je morao da puzi i kleči pred kinezima i sada RTB Bor je kineska zemlja. Ukoliko njegov čelnik preleti u kinesku četvrt uspeha sve sam izlagao(?). Epilog toga je da smo kao država pali na nivou podsaharske Afrike, plate na začelju Evrope, penzije dovoljne samo da se ne umre pre vremena, a s druge strane bajkolaži i hvalospevi bez ograničenja. Najnovije je, izjavio vođa, da se u Srbiji bolje živi nego u Nemačkoj, analiza nije pokazala na kom sloju ljudi se odnosi, možda na Merkelovoj i sebe?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com