Prodaja Komercijalne banke: Neće biti naša, hoće li biti privatna?

Najbolju ponudu na tenderu za privatizaciju Komercijalne banke Beograd dala je Nova ljubljanska banka, Ljubljana, u kojoj je pojedinačno najveći vlasnik slovenačka država, a solidan udeo ima i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Slovenački bankarski sektor a naročito Nova ljubljanska banka, 2013. godine, dakle, pre šest godina, bio je u dubokoj krizi. Nova Ljubljanska Banka, Beograd, bila je tada ubedljivo najveći gubitaš medju bankama u Srbiji.

Kriza je rešena tako što je slovenačka država 2013. godine dokapitalizovala Novu ljubljansku banku sa 1,551 milijardu evra i postala njen vlasnik 100%.

Evropska komisija se sa ovom operacijom saglasila pošto je Ljubljana obećala da će kroz četiri godine deo Nove Ljubljanske Banke prodati.

Protivljenje privatizaciji Nove Ljubljanske banke, kao „sistemske banke i strateškog interesa države“, bilo je u Sloveniji vrlo snažno i pošto je doneta odluka da se 75% banke privatizuje, a da 25% ostane u državnom vlasništvu.

“Ocenjujem da je dobro što se nismo odlučili prodati (najveću) Novu Ljubljansku Banku i što je nikad nećemo prodati u celosti”, rekla je 2014. godine tadašnja slovenačka premijerka Alenka Bratušek. Njoj su zamerali da se u Briselu nije dovoljno borila protiv privatizacije strateški važnih firmi i banaka.

Evropska komisija je početkom 2018. godine podsetila Ljubljanu da je Brisel zažmurio na nezakonitost odluke o dokapitalizaciji, samo uz preuzetu obavezu Ljubljana da NLB privatizuje.

I novembra 2018. godine, Slovenački državni holding prodao je 65% Nove Ljubljanske Banke za sumu od 669,5 miliona evra.

Slovenački državni holding, kao prodavac, objavio je računicu, prema kojoj se Sloveniji super isplatila investicija od 1,551 milijarde u Novu Ljubljansku Banku.

Prema toj računici, država je na ime dividendi, a pošto je banka počela da ostvaruje dobit, ubrala 378 miliona evra.

Kad se tome doda prihod od prodaje 65% udela, država je inkasirala 1,047 milijardi.

A kad se tome dodaju i buduće dividende, jasno je da će investicija države u banku od 1,551 milijarde evra biti u potpunosti naplaćena, objavio je SDH.

I dodao: “Republika Slovenija ostaje najveći pojedinačni akcionar Nove Ljubljanske Banke, a ta banka ostaje nezavisna slovenačka finansijska institucija, koja će nastaviti da podržava razvoj slovenačke ekonomije i da čini važan deo portfelja Slovenačkog državnog fonda”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com