Prvi glas razuma:Švedska centralna banka odustaje od negativne kamate

Švedska centralna banka je prva koja je zaključila da rizici od niskih kamatnih stopa postaju preveliki i, posle pet godina, odlučila da podizanjem svoje kamatne stope,  izadje iz zone negativnih kamata.

 

Zahvaljujući niskim kamatama raste zaduženost domaćinstava i firmi, rastu cene nekretnina, a u životu se održavaju firme, koje bi u drugačijim uslovima bile isključene sa tržišta. Opasnost od iznenadnog šoka na visokom je nivou.

Svoju ključnu kamatnu stopu, Švedska nacionalna banka je podigla sa minus 0,25% na 0.Nova kamatna stopa, ravna kamatnoj stopi Evropske centralne banke, primenjivaće se od 8.januara 2020.godine.

Kako prenosi finanzen.net, guverner Riksbank Štefan Ingves objasnio je da su negativne kamatne stope ispunile svoj cilj, podržavajući  inflaciju i privredu. Pošto je inflacija od 2017.godine oko cilja od 2%, razlozi za negativne kamate su iscrpeni.

Negativna kamatna stopa zadržana je samo za sredstva koja poslovne banke deponiju na računima centralne banke. Ta kamata je minus 0,35%.Znači, banke plaćaju centralnoj banci za deponovanje svog novca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com