Srbija: Bogataši sa prosečnom platom

Kad god u Srbiji statističari saopšte podatke o prosečnoj plati a mediji ih prenesu, ne zna se kome više lepih reči, statističarima ili medijima, upućuju čitaoci-komentatori na Internetu.

Ko u Srbiji ima platu 47.220 dinara (avgust) ili 48.101 (jul) pitaju se ljutito gradjani-čitaoci. I to s pravom.

Prema podacima iz 2014. godine, koje su Ekonomske Vesti dobile od Republičkog zavoda za statistiku, a u medjuvremenu se u tim odnosima nije ništa promenilo, manju platu od prosečne ima oko 61 odsto zaposlenih.

Primera radi, sličnk je i u Nemačkoj. Tamo onaj ko zaradjuje prosečnu platu, zaradjuje više od 65% Nemaca zaposlenih s punim radnim vremenom.

Zanimljivo da je odnos izmedju prosečne plate i medijane prosečne plate u Nemačkoj približno isti ovom u Srbiji.

Dakle, osećaj prosečnog gradjanina Srbije da ga ne prati prosečna plata – tačan je. U svetu se smatra da raspodelu plata realnije iskazuje medijana prosečne plate odnosno ona plata od koje je manje 50% plata i od koje je veće 50% plata.

Prema analizi strukture plata koju je na osnovu podataka iz 2014. godine napravio Republički zavod za statistiku medijana prosečne plate za 25,2 odsto je manja od prosečne plate. Te je godine prosečna godišnja bruto plata iznosila 823.400 dinara, a polovina zaposlenih je dobila ispod 697.884 dinara koliko je iznosila medijana. Zanimljivo da je odnos izmedju prosečne plate i medijane gotovo identičan u Nemačkoj (razlika oko 23%).

Dakle, grubo izračunato, polovina zaposlenih u Srbiji primila je u avgustu manju platu od 35.400 dinara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com