Putin danas uvodi valutnu kontrolu u državnim kompanijama

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće danas konferenciju za štampu na kojoj će, prema saznanjima ruskih medija, objaviti uvodjenje poluzvanične kontrole nad dobiti izvoznika i pritisak na državne firme da smanje korporativne devizne rezerve na nivo od 1. oktobra 2014. godine.

Sutra bi ruski predsednik trebalo da se sastane sa predstavnicima biznisa.

Prvi zamenik ruskog premijera Igor Šuvalov, imenovan je kao i 2008. godine, za šefa operativnog antikriznog štaba Belog doma. Njemu će svi veliki izvoznici morati na dnevnoj bazi da dostavljaju podatke o svom izvozu. Ti će se podaci porediti sa carinskim.

Jučerašnjem sastanku na kome je ove mera razmatrana prisustvovali su, prema informacijama lista Komersant, predstavnici državnih firmi Rosnjeft, Gasprom, Bašnjeft, koja je nedavno vraćena u državno vlasništvo, ali i čelni ljudi privatnih firmi Surgutnjeftegas, Lukoil, Novatek, tatnjeft, Nornikel, Sevestalj.

List nije uspeo da dodje do potvrde odluke da se korporativne valutne rezerve smanje na nivo od 1. oktobra 2014. godine niti do spiska državnih firmi na koje će se ta odluka odnositi, ali nezvanične inforamacije Komersanta govore da bi ta mera trebalo da se odosi na Rosnjeft, Gasprom, Zarubežnjeft, kompaniju ALROSA i njihove firme-kćerke.

Zbog oštrog pada ruske nacionalne valute, izazvanog padom cena nafte i zapadnim sankcijama, na ruskom finansijskom i ostalim tržištima od utorka vlada haos.

U poslednjem pokušaju da spasu svoj novac, ruski gradjani masovno kupuju nekretnine, pošto je za kupovinu deviza sada kasno, javljaju ruski mediji. Trgovci povlače robu iz prodavnica, a dobavljači odlažu isporuke, tako da se rafovi po prodavnicama ubrzano prazne.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com