Putin: Na ženama leži cela kuća, u penziju sa 60 godina

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da bi bilo nepravedno da se starosna granica za odlazak u penziju ženama poveća za osam a muškarcima za pet godina: žene da idu u penziju sa 60 godina, predložio je on u televizijskom obraćaju naciji.

Ruske žene sada u penziju idu sa 55 godina.

On je rekao da rešenja u penzijskoj reformi moraju biti pravična i uravnotežena, da treba imati u vidu demografska kretanja i kretanja na tržištu rada, ali i činjenicu da na „ženi leži cela kuća“.

Zato, rekao je Putin, za penzionisanje žena s decom treba da važe sledeća pravila: žena sa troje dece u penziju ide 3 godine ranije odnosno s 57 godina, žena s četvoro dece u penziju ide 4 godine ranije odnosno s 56 godina, a žena koja ima petoro i više dece u penziju ide po sadašnjim uslovima – kad navrši 50 godina života.

U Rusiji postoji niz poreskih i drugih olakšica koje uživaju penzioneri, Putin je odlučio da bi, u prelaznom periodu od 10 godina, sadašnje federalne olakšice (stanje 31.12.2018) ruski gradjani trebalo da uživaju od trenutka kad navrše sadašnji penzijski uzrast (55 godina žene, 60 godina muškarci). Znači, olakšice za penzionere – tiču se poreza na nekretnine i zemlju- ruski gradjani će uživati pre nego postanu penzioneri.

Medjutim, 80% olakšica koje u Rusiji uživaju penzioneri finansiraju regionalni budžeti – olakšice u saobraćaju, pri gasifikaciji, nabavci lekova. Putin se saglasio s predlozima da i te olakšice budući penzioneri uživaju čim dostignu sadašnju starosnu granicu za penzionisanje.

Ruski predsednik je takodje za tri godine i ženama i muškarcima smanjio broj godina radnog staža s kojim mogu otići u prevremenu penziju i pre dostizanja propisane starosne dobi. U prevremenu penziju žene će moći da idu sa 37 godina radnog staža, a muškarci sa 42 godine.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio da će brojne izmene, koje je danas objavio Putin, u penzijski zakon, koji je u proceduri, biti unete u vidu amandmana. Zakon je u Velikoj dumi prošao prvo čitanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com