„Made in Serbia“ vredi 31 milijardu dolara, tri manje nego lane

Agencija Brend fajnans objavila je istraživanje prema kome brend „Made in Serbia“ vredi 31 milijardu dolara i nalazi se na 78. mestu u svetu.

Prošle godine, naš brend vredeo je 11 odsto više i nalazio se na 74. mestu.

Daleko najskuplji brend je „Made in USA“ (SAD), njegova vrednost procenjena je na 19,7 biliona dolara (+2 odsto u odnosu na prošlu godinu).

Procena brenda obuhvatila je različite pokazatelje, kao što su: BDP, investiciona privlačnost, poslovna klima i drugo.

Pored veličine američke privrede, autori istraživanja su imali u vidu i njeno ogromno tržište, čiji su učesnici spremni da preplate robu s oznakom „Made in USA“, kao i prisustvo mnogih kompanija koje su same po sebi skupi brendovi, poput Diznija, Epla i Koka-kole.

Na drugom mestu je Kina. Brend najmnogoljudnije zemlje na svetu procenjen je na 6,31 biliona dolar, što je za jedan odsto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Uzok tome je usporavanje tempa rasta zemlje.

Treće mesto zauzela je Nemačka – 4,17 biliona dolara (4 odsto manje), četvrta je Velika Britanija – 3,01 biliona dolara (rast od 6 odsto), a peti je Japan – 2,54 biliona dolara (rast 3 odsto).

Od zemalja iz okruženja najbolje je prošla Rumunija. Ona se nalazi na 48. mestu – 141 milijarda dolara. Za Rumunijom slede: Mađarska (53. mesto) – 94 milijarde dolara, Grčka (59) – 60 milijardi, Slovenija (62) – 53 milijarde, Bugarska (64) – 50 milijardi i Albanija (96) – 9 milijardi.

Najveći rast zabeležio je Iran, čija je vrednost brenda skočila 59 odsto, na 159 milijardi dolara. A, najveći rast u volumenu zabeležila je Indija, vrednost njenog brenda porasla je za 516 milijardi dolara (ukupno 2,14 biliona)

S druge strane, najveći pad zabeležila je Ukrajina, njena vrednost brenda je pala za 45 odsto i sada vredi 44 milijarde dolara.

Ni Rusija nije mnogo bolje prošla, vrednost njenog brenda pala je za 31 odsto (810 milijardi dolara).

Istraživanje je vršeno u 100 zemalja, a na poslednjem mestu nalazi se Jamajka – 8 milijardi dolara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com