Realni rast plata u Srbiji 2020. van budžetskog sektora 2,1%

Realni rast plata u svetu 2020. godine iznosiće 1,4%, u Evropi 1,1%, a u Aziji 3,2%, rezultat je istraživanja koje je u 307 multinacionalnih kompanija u 68 država obavila kompanija za istraživanje tržišta rada ECA (Employement Conditions Abroad) International sa filijalama u Londonu, Njujorku, Sidneju i Hongkongu.

Najveći realni rast plata imaće u 2020. godini zaposleni van budžetskog sektora u Indiji (5,4%), dok je na samom dnu liste Argentina gde će plate, prema ovoj analizi, pasti za 22%(posle pada od 25,4% u 2019. godini).

Medju 10 zemalja u svetu, u kojima će realni rast plata u 2020. godini biti najveći samo je jedna van Azije. Ogromno iznenadjenje: To je Ukrajina sa rastom plata u 2020. godini od 4,1%.

Iznenadjenje možda i nije baš toliko, s obzirom da su, kako je rekao menadžer ECA International Stiven Kilfeder, Ukrajinci nekoliko prethodnih godina imali inflaciju znatno iznad rasta plata.

Sem što će sledeće godine po realnom rastu plata biti prva u Evropi, Ukrajina će sa Tajlandom podeliti i peto mesto u svetu, posle Indije, Vijetnama, Indonezije i Kambodže, a ispred Filipina, Kine, Južne Koreje i Bangladeša.

Kako su Ekonomske Vesti nedavno pisale, prosečna bruto plata u Ukrajini je u septembru bila 10.687 grivni što je po današnjem kursu 398,6 evra.

Srbija će, prema Salary and Trends istraživanju kompanije ECA International, po realnom rastu plata van budžetskog sektora od 2,1% biti treća u Evropi. Ispred nas su Ukrajina (4,1%) i Rusija (2,9%), a iza nas su medju prvih deset Bugarska, Italija, Španija, Švajcarska, Rumunija, Belgija i Holandija (1,2%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com