Republika Srpska: Sve banke u plusu

Svih devet banaka koje posluju u Republici Srpskoj ostvarile su dobit u prvih šest meseci ove godine, tako da je na nivou bankarskog sektora ostvarena neto dobit od 36,3 miliona konvertibilnih maraka (KM), pokazuju izveštaji banaka dostavljeni Agenciji za bankarstvo Republike Srpske.

Banka Srpske

Posmatrajući uporedni period prošle godine, vidljivo je poboljšanje stanja u bankarskom sektoru, jer je tada jedna banka poslovala sa gubitkom od 13,8 miliona KM, što je neutralisalo tadašnju neto dobit deset banaka u RS, koja je iznosila 27,6 miliona KM, prenosi portal Nezavisnih novina.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni prihodi banaka zaključno sa 30. junom ove godine iznose 242,7 miliona KM, sa stopom pada od jedan odsto u odnosu na prvo polugodište 2014. godine.

„U strukturi prihoda pad beleže prihodi od kamata za pet odsto, dok su operativni prihodi rasli po stopi od 10 odsto, u odnosu na isti period prošle godine“, naveli su iz Agencije za bankarstvo RS.

Sa druge strane, podaci kojima raspolaže Agencija na osnovu dostavljenih izveštaja banaka, ukupni rashodi banaka u prvom polugodištu ove godine iznose 202,1 milion KM, sa stopom pada od 11 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com