Roditelji i deca: Tata je obični lopov, ali deca su mu na prestižnom univerzitetu

U skandalu, koji se opisuje kao najveći u istoriji američkog visokog školstva, do sada najveća kazna od 6 meseci zatvora izrečena je bivšem izvršnom direktoru WFG National  Title Insurance Company, osiguravajućeg društva iz Kalifornije, Tobiju MekFarlenu (56).

Zato što je za mito, kako je to nazvao sudija, od dva puta po 200.000 dolara datih posredniku i 50.000 dolara doniranih univerzitetskoj sportskoj ekipi upisao svoju kćer (2014) i sina (2017) na Univerzitet Južna Kalifornija, MekFarlen će posle zatvorske kazne biti dve godine pod nadzorom, društvu je dužan 200 sati društveno korisnog rada i 150.000 dolara.

MekFarlen je u grupi od više od 50 osoba koje su na razne načine učestvovale u šemi za upis na američke univerzitete dece imućnih roditelja, koja nisu zadovoljavala uslove. Njima su preko konsultantske kuće izvesnog Rika Singera uglavnom obezbedjivana uverenja da su vrhunski fudbaleri, košarkaši ili plivači, a da se oni često tim sportovima uopšte nisu bavili, a najmanje na vrhunskom nivou.

Do sada je 19 roditelja priznalo krivicu, a pre Mekfarlena osudjeno ih je 12 – uglavnom na simbolične kazne od najviše pet meseci zatvora. Sudija Netanijel Gorton novi je postupajući sudija u ovom slučaju i pred njim će se početkom 2020. godine naći još četvoro učesnika ovog skandala, medju njima i glumica Lori Lohlin.

Njihova su deca uglavnom ostala na studentskim mestima koja su im roditelji kupili.

Kako su preneli američki mediji (USA Today, CNN, CBNS), MekFarlen, koji je sam završio Univerzitet Južna Kalifornija, izvinio se svojoj porodici, prijateljima, bivšim poslovnim partnerima – izgubio je radno mesto i licencu, svojoj bivšoj školi koju voli, a posebno se, zanimljivo, izvinio svoj deci jer im je dao „užasan primer“.

„Oni to nisu zaslužili. Ja radim na tome da to popravim i povratim njihovo poštovanje”, rekao je MekFarlen.

Pomoćnik tužioca Erik Rozen mu nije poverovao ni reči, jer, kako je rekao, MekFarlen je dobro znao da to što je uradio pri upisu svoje kćeri na univerzitet nije dopušteno.

„I šta je on uradio? Ponovio je to još jednom”, rekao je tužilac i tražio od suda da odmeravajući kaznu MekFarlenu pošalje odgovarajuću poruku.

Sudija Gorton je MekFarlenu saopštio da to što je on uradio nije ništa drugo do običan lopovluk i da je on – lopov, koji je čak dvaput, koristeći svoje bogatstvo oteo mesto na univerzitetu onim studentima koji su ga zaslužili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com