Velt am Zontag: Makron traži izmene člana 42, stav 7 Ugovora o EU

Nadležni EU-ambasadori u Briselu već su dva puta razmatrali radni papir u kome Francuska traži izmene člana 42, stav 7 Ugovora o EU kako bi se ojačala njena odbrambena sposobnost, saznaje Velt am Zontag od obaveštenih diplomatskih izvora.

U papiru u koji je Velt imao uvid, Francuska traži da se pomenuti stav izmeni i propiše obaveza članica EU da, u slučaju oružanog napada, priteknu u pomoć i državi članici EU koja nije član NATO-a, pa čak i u slučaju da NATO stavi veto.

Preciziranje pomenutog stava, smatra francuska vlada, omogućilo bi da i manje države kao što su Švedska i Finska, koje zajedno sa Kiprom, Maltom, Austrijom i Irskom, nisu članice NATO-a budu, u slučaju napada, efikasno zaštićene.

Francuski predsednik Emanuel Makron privukao je prošle nedelje svu svetsku pažnju izjavom da je NATO u fazi moždane smrti.

Neposredno posle toga, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da će Češka pred Evropskim savetom izneti ideju da je vreme da Evropska unija zatraži preispitivanje sporazuma kojim je, pre 70 godina, osnovan NATO kao i principa funkcionisanja Alijanse „koja je važna“, ali su Evropskoj uniji potrebne operativnije akcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com