Rublja tone, Centralna banka Rusije interveniše

Posle odluke OPEK-a da ne smanji svoju proizvodnju nafte i najava Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije da će ekonomija te zemlje početi da opada već u četvrtom kvartalu ove, a u recesiju pasti u prvom kvartalu 2015.godine-pad ruske valute se može se zaustaviti. Umesto rasta ekonomije od 1,2 odsto za 2015.godinu Ministarstvo ekonomskog razvoja prognozira pad od 0,8 odsto.

Centralna banka Rusije objavila je danas da je u ponedeljak, prvi put za mesec dana, intervenisala na deviznom tržištu. Rublji to nije pomoglo-danas u 10.39 sati dolar se popeo na 54.86 rublji, a evro na 67,8. Oko podneva je ruska valuta imala kratak oporavak da bi opet krenula silaznom linijom. Centralna banka je početkom novembra rublju pustila da slobodno pliva i ukinula planske intervencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ruski budžet za sledeću godinu i on će iznositi 15 513 milijardi rubalja(rashodi), deficit budžeta je 430,75 milijardi. Budžet je koncipiran na bruto domaćem proizvodu od 77 498 milijardi rubalja.

Prema istraživanju ruskog Levada-centra 58 odsto gradjana Rusije želi da vidi Vladimira Putina na mestu predsednika te zemlje i posle 2018.godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com