Rublja uzdrmala ruski fudbal više nego ekonomiju

Nijednu ekonomsku oblast u Rusiji nije tako strašno pogodila devalvacija rublje kao fudbal! Tako tvrdi ruski list Denjgi (Novac).

Tu su i dokazi. U zimskom prelaznom roku 16 klubova ruske Premijer lige zaključilo je 47 ugovora o kupovini igrača i  potrošilo samo 6 miliona evra. Polovina te sume je otišla na kupovinu napadača iz Srbije – Petra Škuletića. Koliko je to malo, potvrdjuju poredjenja: ista liga je u zimskom prelaznom roku 2013. godine potrošila 112 miliona evra, a prošle godine 38 miliona evra.

Medjunarodna poredjenja prikazuju finansijsko stanje u ruskom fudbalu još gorim: pet evropskih premijer liga u ovogodišnjem zimskom prelaznom roku za kupovine igrača je potrošilo 34 odsto više nego prošle godine ili 385 miliona evra. Najviše su potrošili klubovi engleske Premijer lige (162 miliona evra), a najviše su porasli (pet puta) izdaci španske La Lige i to na 59 miliona evra i nemačke Bundeslige (dva puta) na 74 miliona evra. Italijanska Serija A potrošila je u zimskom prelaznom roku 62 miliona evra (za 50 odsto više nego 2014. godine).

Jedino je francuska Liga 1 smanjila izdatke za kupovinu fudbalera za 40 odsto na 32 miliona evra. Ovaj pad se ima zahvaliti činjenici da najbogatiji francuski fudbalski klub Pari Sen Žermen nije kupio nijednog fudbalera pošto je prošle godine platio kaznu UEFA od 60 miliona evra, a zbog kršenja finansijskog fer pleja.

Prema kriterijuma tog fer pleja u toku tri godine izdaci kluba mogu biti veći od prihoda za najviše 5 miliona evra.

Kazne su prošle godine platili i ruski klubovi Zenit, Rubin i Anži.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com