Rusija dugove neprijateljskim državama uplaćuje na posebne račune

Ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina uveden je privremeni režim po kome će Ruska Federacija, subjekti RF, lokalne samouprave, rezidenti RF plaćati dospele kreditne obaveze prema kreditorima, koji su strana lica povezana sa državama koje preduzimaju neprijateljske korake prema RF, ruskim pravnim i fizičkim licima.

Centralna banka Rusije danas je objavila da će se dugovi prema kreditorima iz država, koje su uvele sankcije Rusiji, namirivati u rubljama, prema zvaničnom kursu CBR na dan namirenja duga i deponovati na račune tipa „C“ otvorene u ruskim i inostranim kreditnim organizacijama.

Režim računa tipa „C“ odrediće CBR, a on će podrazumevati trgovinu hartijama od vrednosti, koje se deponuju na račune tipa „C“, plaćanje poreza, transakcije medju računima tipa „C“.

Kreditori rezidenti Ruske Federacije i kreditori iz stranih država, koje nisu uvele sankcije Rusiji, mogu dobijati prispele rate svojih kredita u rubljama, obračunate na dan gašenja prispele rate, a po zvaničnom kursu CBR. Uz posebnu dozvolu, kreditorima iz ove kategorije, mogu prispeli dugovi biti isplaćeni u valuti u kojoj je dug uzet. Za ovu kategoriju kreditora ne uvode se nikakva ograničenja u pogledu korišćenja na ime otplate duga dobijenih sredstava, uključujući tu i operacije njihovog konvertovanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com