Rusija : Neprijateljskim državama gas samo za rublje, rublja jača

Državama koje su Rusiji uvele sankcije ruska kompanija Gasprom prodavaće gas samo za rublje, direktivu o prevodjenju ugovora sa tim državama u rublje Gaspromu treba da da Vlada Rusuje, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin i, kako su priznali mnogi, bacio Zapad u nesvest.

Dolar i evro su danas na Moskovskoj berzi oslabili u odnosu na rublju za oko 5,6 odsto pa je dolar pao ispod 100 rubalja na 97,7375 rubalja za dolar, a evro na 108, 0100 rubalja.

Cena gasa na evropskom TTF habu u Holandiji  porasla je na 1353 dolara za 1000 m3.

Centralnoj banci i Vladi Rusije dat je zadatak da za nedelju dana utvrde postupak po kome će se od kupaca ruskog gasa na unutrašnjem tržištu preuzimati rublje.

Ruski predsednik je na sastanku sa Vladom Rusije ocenio da primati isplatu za rusku robu isporučenu u SAD i EU u dolarima i evrima za Rusiju  nema nikakvog smisla.

„I SAD i Evropska unija su, u principu, objavili defolt u izvršavanju svojih obaveza prema Rusiji. I sad u svetu svako zna, da obaveze u dolarima i evrima mogu da budu neizvršene…Savršeno je jasno, da u vezi sa tim za nas nema nikakvog smisla da našu robu isporučujemo u SAD, u Evropsku uniju i da za nju dobijamo dolare, evre ili niz drugih valuta. Zato sam doneo odluku da se u najkraće moguće vreme realizuje kompleks mera na prebacivanju plaćanja za naš prirodni gas isporučen u neprijateljske zemlje u rusijske rublje“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin pred kamerama ruske državne televizije.

On je rekao da će Rusija ostati pouzdan partner i nastaviti  da isporučuje svoj gas u obimu predvidjenom ugovorom.

Iz Nemačke, kao pojedinačno najvećeg kupca ruskig gasa, odmah se oglasio ministar privrede Robert Habek (Zeleni) s izjavom da će zahtev Rusije da joj se gas plaća u rubljama biti kršenje ugovora!

Pri tome je Zapad zamrznuo ruske devizne rezerve u iznosu od 300 milijardi dolara, a SAD i EU su zabranili da se Rusiji isporučuju banknote dolara odnosno evra. Danas je objavljeno da se razmatra i mogućnost zamrzavanja ruskih zlatnih rezervi vrednih 132 milijarde dolara.

Imajući u vidu i ostale sankcije i one ranije Rusiji uvedene, pitanje je da li se u odnosima izmedju Zapada i Rusije uopšte može govoriti o nekom pravu i principima.

Visoko postavljeni funkcioner Evropske unije je rekao za Rojters da je moguće da lideri EU raspravljaju o ovom zahtevu, a u nemačkom Bundestagu je ocenjeno da bi prihvatanjem plaćanja ruskog gasa u rubljama, Evropska unija kršila sopstvene sankcije uvedene Rusiji.

U Rusiji je, naravno, odluka Putina pozdravljena. Spiker Državne dume Vjačeslav Volodin je otkazivanje od obračuna u dolarima i evrima nazvao istorijskim, a potpredsednik ruske vlade i bivši ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je da  poverenje u dolar i evro pada i da treba preći na nacionalne valute.

Suprotno onome što se ponavlja na Zapadu, Novak tvrdi da ni kad bi EU prestala da kupuje gas od Rusije, to za Rusiju ne bi bio apokaliptični scenario.

Kako je preneo Komersant, Jermenija je saopštila da već vodi pregovore sa Gaspromom o obračunu u rubljama za isporučeni ruski gas, bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov je izjavio da u Bugarskoj „postoji finansijski kontragent, koji može obaviti transakciju u rubljama“, ali da će konkretni scenario razmotriti Bugarski energetski holding. Ugovor Bugarske s Gaspromom ističe u junu ove godine.

Od 500 milijardi m3 gasa, koliko uvozi Evropa, oko 200 milijardi m3 dolazi iz Rusije, izjavio je danas Aleksandar Novak a samo 13 odsto tih isporuka obavlja se po dugoročnim ugovorima.

Indija bi, prenosi Komersant izjavu šefa Federacije eksportnih organizacija Indije,sledeće nedelje mogla da objavi detalje dogovora koji omogućuje da ta zemlja buduću trgovinu sa Rusijom obavlja u nacionalnim valutama.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com