Rusija nije bankrotirala : Ruski dolari legli poveriocima

Ministarstvo finansija Ruske Federacije na svom je sajtu objavilo da je uplata 117,2 miliona američkih dolara prihoda (kamata) po evroobveznicama RF , koje stižu na naplatu 2023.godine, legla na račun agenta plaćanja Citibank NA  London Brunch.

„Na taj način, obaveze po servisiranju državnih hartija od vrednosti RF, Ministarstvo finansija je ispunilo u punom obimu u skladu sa emisionom dokumentacijom“,navodi se u tom saopštenju.

Da je uplata stigla na račune pojedinih vlasnika ruskih obveznica, potvrdjeno je Rojtersu i Fajnenšl tajmsu.

Prethodnih dana se intenzivno spekulisalo o mogućnosti da se Ruska Federacija suoči s nesolventnošću i to zato što joj je sankcijama plaćanje suštinski, zamrzavanjem polovine inače velikih deviznih rezervi, ili tehnički, isključenjem dela bankarskog sektora iz sistema plaćanja SWIFT, onemogućeno.

To se, medjutum, nije desilo.

Sredstva je US bank JP Morgan uputila agentu plaćanja Citigroup pošto je, prema Fajnenšl tajmsu, tražila i dobila dozvolu američkog Ministarstva finansija.

Marketinški strateg u JPMorgan Assets Management Bob Mišel ovakvim ishodom nije iznenadjen.

„Da se ovo nije desilo došlo bi do pravnih komplikacija. Postavilo bi se pitanje kuda sa parama. Sem toga, i u interesu je SAD i Zapada, da domaći poverioci ruskih obveznica budu servisirani“, rekao je Mišel za Fajnenšl tajms.

Prema navodima ruskog lista Komersant, Rusija je računala na uspešnu realizaciju ove uplate oslanjajući se na odluku Munistarstva finansija SAD sa odobri investitorima da do 25.maja 2022.godine primaju uplate prispelog duga po osnovu državnih obveznica RF (Hoće li bankrotirati : Rusija uplatila prispeli dug u dolarima, 17.mart).

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com