Šta će biti s Balkanskim tokom :Bugarska neće novi ugovor s Gaspromom

Ugovor kompanije  Bulgargaz sa ruskom kompanijom Gazprom o isporuci ruskog prirodnog gasa ističe jula 2022.godine i Bugarska neće s Rusijom pregovarati o novom ugovoru, izjavio je za Bugarski nacionalni radio bugarski ministar finansija Asen Vasilev.

On je objasnio da će ruski prirodni gas za prvo vreme biti zamenjen azerbejdzanskim i tečnim gasom iz obližnjih država proizvodjača, uglavnom iz Afrike.

„Postoje alternativne stare cevi transbalkanskog toka. Tamo imamo kapacitet od oko 20 milijardi kubnih metara i možemo da ga koristimo u oba smera. Nama treba 3 milijarde kubika. Ima snabdevanja iz Katara, Alžira. U narednih nedelju – dve razgovaraće se o zajedničkom gasnom ugovoru na EU nivou. Očekujemo da taj mehanizam funkcioniše naleto“, rekao je Vasilev za Bugarski nacionalni radio.

U Bugarskoj je prošle godine došlo do smene vlasti.

Vladi koalicije na čijem je čelu septembra 2021.godine osnovani pokret „Produžavamo promene“ mandat je počeo 13.decembra 2021.godine.

Na čelu vlade je Kiril Petkov, koji je završio Harvard Business School i do 2021.godine je imao kanadsko državljanstvo.

On je izjavio da od Državnog tužilaštva očekuje da na osnovu operativnih podataka Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdi da li postoji odgovornost prethodnog rukovodstva Bulgargaz kod donošenja odluke da se ne obnovi ugovor i isporuci gasa sa Azerbejdžanom, koji ističe ovog meseca.

Kako prenosi Bugarska nacionalna televizija, bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov je izjavio da će vlada sve učiniti da se novi ugovor s Bakuom ipak potpiše.

Bugarski premijer Kiril Petkov uverava da će interkonektor Bugarska – Grčka, koji će biti završen za 6 meseci, biti od velikog značaja za diversifikaciju bugarskog snabdevanja gasom. Bugarski stručnjaci, medjutim, upozoravaju da će taj intekonektor imati veliki, ali ne i presudan značaj u ostvarivanju bugarskih energetskih planova.

Ističe se, izmedju ostalog, da i sama Bugarska ima resurse za eksploatacuju prirodnog gasa, ali da je “ taj pravac potisnut geopolitičkim interesima“.

Deo gasovoda „Turski tok“, koji prolazi kroz Bugarsku pod nazivom „Bugarski tok“ završen je krajem 2020.godine. Njime se ruski prirodni gas isporučuje Srbiji, Madjarskoj i Austriji.

Kad je završen „Balkanski tok“, investicija od 1 milijardu i 102 miliona evra, Bugarska nacionalna televizija je ocenjivala da će „taj gasovod Bugarskoj omogućiti da sačuva svoj geopolitički položaj u ovom delu Starog kontinenta kao jedan od glavnih centara za distribuciju gasa i ostvaruje zaradu od tranzita gasa preko svoje teritorije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com