Rusija pred bankrotom, a rezerve 500 milijardi dolara

Rusija je pod pre svega finansijskim sankcijama, a cena nafte koja puni ruski budžet je daleko ispod graničnih 100 dolara za barel. Lider Komunističke partije Ruske Federacije Genadij Zjuganov čudio se posle nedeljnih parlamentarnih izbora što su građani Rusije, i pored razorene ekonomije, ubedljivo glasali za aktuelnu vlast.

Rusija

Ipak, da li je Rusija pred bankrotom i pored vrlo loših mnogih ekonomskih pokazatelja?

Prema zvaničnoj ruskoj statistici BDP te zemlje je u drugom kvartalu ove godine bio za 0,6 odsto niži nego u drugom kvartalu 2015. godine.

Industrijska proizvodnja u prvom polugodištu ove u odnosu na prvo polugodište prošle godine je veća za 0,4 odsto.

U junu ove u odnosu na jun prošle godine potrošačke cene su bile za 7,5 odsto više.

U junu ove godine prosečna obračunata plata, u koju su uračunata sva davanja zaposlenom, iznosila je 38.447 rubalja. Jedan evro danas vredi 72,4 rublje.

Stopa nezaposlenosti u Rusiji je u junu 2016. godine iznosila 5,4 odsto.

Spoljni dug Rusije 1. jula 2016.godine je iznosio 521,5 milijardi dolara i odnosi se uglavnom na privatni dug od koga trećina pripada bankama, a dve trećine ostalim sektorima ekonomije. Taj dug je od početka ove godine porastao za 3 milijarde ili za 0,6 odsto.

Istovremeno, devizne rezerve Rusije iznose, prema podacima Centralne banke te zemlje, 399,6 milijardi dolara. Uz to, Rusija je u svom Rezervnom fondu 1. septembra ove godine imala 32,20 milijardi dolara, a u Fondu nacionalnog blagostanja 72,71 milijarde dolara.

Rezervni i Fond nacionalnog blagostanja pune se kad je cena nafte iznad 100 dolara za barel, a troše kad padne ispod tog nivoa. Tako da se ovi fondovi poslednjih godina troše, pa je u Rezervnom fondu 1. septembra 2015. godine bilo 70,69 milijardi dolara, a u Fondu nacionalnog blagostanja 73,76 milijardi dolara.

U petak, pred same redovne parlamentarne izbore za Državnu dumu, rejting agencija Standard and Poors je kreditni rejting Rusije popravila sa izgledi „negativno“ na izgledi „stabilno“. Kako piše Fajnenšl tajms, S&P je ocenila da su spoljni rizici zemlje smanjeni i da će se njena ekonomija vratiti rastu bruto domaćeg proizvoda narednih godina, pošto će ove godine BDP pasti za 1 odsto. S&P prognozira da će ruska ekonomija od 2017. do 2019. godine imati prosečnu godišnju stopu rasta od 1,6 odsto.

I za kraj, BDP Rusije po stanovniku i meren kupovnom moći iznosio je 2015. godine, prema oceni MMF-a, 25.411 internacionalnih dolara i Rusija je po visini BDP-a po stanovniku bila 48. od 185 država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com