Rusija: Snabdevači obustavljaju isporuke i dižu cene

Vesti iz Rusije su i dalje dramatične: zbog oštrog pada ruske rublje aviokarte na medjunarodnim linijama poskupele su 15,48 odsto. To je dodatno opteretilo turističke aranžmane, pa su otkazivanja novogodišnjih putovanja masovna. Rosturizam je upozorio potrošače da Ruska služba za zaštitu potrošača i Federalna antimonopolska služba ne mogu zaštiti potrošače u slučaju da turoperateri traže doplate za aranžmane. Penali za otkazivanje novogodišnjih aranžmana su 100 posto, izveštavaju ruski mediji.

Na ruskom tržištu je došlo do deficita inostranih marki automobila. Proizvodjači su, kako tvrde na jedan do tri dana, obustavili isporuke dilerima dok ne usklade cene. Od početka decembra je već 23 proizvodjača cene svoih automobila već povećalo. BMV je, na primer, zatražio od dilera da ugovorene automobile plate u roku od dva dana.

Proizvodjači su obustavili isporuke trgovinskim mrežama: alkohola, sokova, ribe, čaja, voća.

Čuveni juvelirska kuća Cartier povećala je cene svojih proizvoda u Moskvi za 40 do 50 odsto.

Ruski izvoznici su saopštili da su uvedena ograničenja na izvoz pšenice.

Ruska duma je u prvom čitanju prihvatila zakon kojim se 10 odsto sredstava iz Fonda nacionalnog blagostanja namenjuje dokapitalizaciji banaka kako bi se, kako je juče odlučila ruska vlada, povećala njihova devizna likvidnost.

Strane banke su počele da uvode ograničenja operacija s rubljama.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com