Srbija preuzima skoro 20 milijardi dinara duga Er Srbije

Država Srbije preuzeće obaveze nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije u ukupnom iznosu od 19.302.535.814,12, od čega se, ističe se u zakonu kojim je regulisano ovo „prebijanje dugova“, na obaveze koje su već regulaisane od strane kompanije odnosi 2.626.637.925,81 dinar.

Polovina sume biće isplaćena do 31. decembra ove godine, a druga polovina do 31. marta 2015. godine.

Tako će na teret budžeta pasti potraživanja koja od Er Srbije imaju Aerodrom Nikola Tesla, Naftna industrija Srbije, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Jat tehnika, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, Beogradska banka u stečaju, Investbanka u stečju i Narodna banka Srbije. Obaveze prema ostalih pravnim i fizičkim licima regulisaće Er Srbije nakon što joj Republika Srbija prenese sredstva iz budžeta. Reč je o dugovanjima koje je napravilo preduzeće JAT.

U Predlogu zakona o preuzimanju obaveza privrednog društva Er Srbija a.d. Beograd prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije precizira se i da će odnos između Er Srbije i Republike Srbije „nakon stupanja na snagu ovog zakona biti definisan posebnim ugovorom sa ciljem ispunjavanja odredaba Ugovora o uslugama podrške zaključenog između Vlade Srbije, Etihad Airways PJSC-a i Er Srbije“.

„Na ovaj način će se omogućiti donošenje odluka o otpisu potraživanja nastalih po osnovu ovog programa u periodu od 2015. do 2018. godine“, dodaje se.

Ovaj predog zakona prosleđen je Skupštini Srbije uz preporuku za donošenje po hitnom postupku.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com