Rusko Ministarstvo finansija obara rublju

Ministarstvo finansija Rusije je objavilo da će od početka februara započeti operacije kupovine i prodaje strane valute na unutrašnjem deviznom tržištu da bi snizili uticaj tržišta energenata na ekonomiju zemlje.

„U cilju stabilnosti i predvidljivosti unutrašnjih ekonomskih uslova i snižavanja uticaja nestabilne konjukture na tržištu energenata na rusku ekonomiju i državne finansije, Ministarstvo finansija Rusije će od februara 2017. godine vršiti operacije otkupa/prodaje inostrane valute na unutrašnjem valutnom tržištu. Za obavljanje tih operacija Ministarstvo finansija će saradjivati sa Bankom Rusije“, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija Rusije.

Obim operacija zavisiće od prihoda od nafte i gasa, precizira se u saopšenju i dodaje da će devize biti kupovane kad cena barela nafte tipa Ural bude iznad 40 dolara, od dodatnih prihoda koji će tada biti obezbedjeni. Kad cena nafte počne da pada, kupljene valute biće prodavane u obimu padom cene izazvanog smanenja prihoda. “Pri tome obim prodatih deviza ne može biti veći od obima deviza kupljenih od početka operacije“. Po odluci predsednika Rusije, navedeno je dalje, novac stečen povećanjem cene nafte ne može se koristiti za pokrivanje budžetskih troškova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com