SAD preti EU: Ostavite Epl, Amazon, Starbaks i Mekdonlads na miru, inače…

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je EU da će biti primorano na „odmazdu“, ukoliko Evropska komisija pokrene postupak protiv američkih kompanija, kao što su Epl, Amazon, Starbaks i Mekdonlads, zbog utaje poreza.

Barak Obama

EU je istraživala Eplovo poresko poslovanje u Irskoj, koje je omogućilo kompaniji da plati vrlo nizak porez. Američka kompanija je osumnjičena da je koristila rupe u irskim poreskim zakonima i tako plaćala porez od samo dva odsto, umesto zvaničnih 12,5 odsto. Očekuje se da će rezultati istrage biti objavljeni sledećeg meseca.

Obamina administracija je upozorila EU da bi istraga mogla da „stvori nesrećan međunarodni presedan u poreskoj politici“. Kako tvrdi američko Ministarstvo finansija, Brisel sebi daje ulogu „nadnacionalnog poreskog organa“ zaobilaženjem poreskih pravila svojih zemalja članica.

SAD su, takođe, kritikovale EU za postavljanje „nepravednih i uznemirujućih“ presedana koji su upereni protiv isključivo američkih kompanija.

Epl je optužen da je izvlačio novac iz svojih evropskih filijala i slao ga u Irsku, kako bi platio što manji porez. „JP Morgan“, koji radi za Epl, je saopštio da bi tehnološka kompanija u najgorem slučaju mogla da plati kaznu od 19 milijardi dolara.

Amazon, Starbaks i Mekdonalds su takođe pod istragom Evropske komisije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com