Smešna strana sveta: Zatvorili ambasade zbog svadje s ministrom finansija

Diplomatska predstavništva Izraela u Rusiji i Ukrajini, i ambasade i konzulati, zatvorena su do daljnjeg zbog problema izraelskih diplomata po svetu s Ministarstvom finansija kod kuće.

Kasnije je ruska državna televizija objavila da su izraelske ambasade širom sveta obustavile rad.

„Mi svakodnevno radimo u korist jačanja države Izrael. Nažalost, Ministarstvo finansija Izraela nam ne ostavlja izbora, prinudjeni smo da preduzmemo navedene mere”, navodi se u saopštenju Ambasade Izraela u Moskvi, koje prenosi poslovni list Vzgljad.

„U vezi s jednostranom odlukom Ministarstva finansija Izraela da izmeni sporazume i procedure finansiranja, koje su postojale tokom nekoliko decenija i koja su usaglašene i potpisane s generalnim direktorom Ministarstva finansija 21. jula 2019. godine, prinudjeni smo da zatvorimo diplomatsko predstavništvo počev od 30. oktobra pa do daljih instrukcija“, navodi se u saopštenju.

Ranije su saradnici Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva odbrane Izraela sa službom u diplomatskim predstavništvima te zemlje najavili štrajk.

Uzrok celog spora: Ministarstvo finansija Izraela odlučilo je da oporezuje izdatke diplomata na reprezentaciju, koji nisu potkrepljeni računima. S druge strane, diplomate su nezadovoljne svojim platama koje, prema navodima medija, nisu povećavane 17 godina.

U Izraelu su 17. septembra održani parlamentarni izbori. Na tim je izborima najviše glasova (26,5%) osvojila centristička partija bivšeg šefa generalštaba izraelske armije Benija Ganca. Dosad vladajuća partija Likud osvojila je 25,8% glasova.

Pošto je pokušaj aktuelnog premijera Benjamina Natanijahu da formira parlamentarnu većinu propao, mandat za sastav nove vlade dat je 23. oktobra Beniju Gancu. On ima rok za formiranje vlade od 28 dana. Za to vreme su sva ministarstva u tehničkom mandatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com