Snažan udar na rublju

Aktuelnom padu ruske nacionalne valute u odnosu na dolar i evro izgleda da nema kraja. Jedna vest Blumberga, koji se poziva na čak dva neimenovana izvora ovom je padu dao odlučujuće ubrzanje, pošto je rublja od početka godine u odnosu na dolar izgubila 12 odsto, a u odnosu na evro 5 odsto svoje vrednosti.

Blumberg tvrdi da će Centralna banka Rusije uvesti mere ograničenja iznošenja kapitala iz Rusije. Centralna banka Rusije je tu vest odmah odlučno demantovala, ali eksperte koje citiraju ruski mediji nije razuverila iako je Elvira Naibulina, guvernerka ruske centralne banke, takav potez ranije ocenila kao besmislen. Eksperti smatraju da Centralnoj banci Rusije ništa drugo nije preostalo nego da vest demantuje jer bi u suprotnom ona izazvala takav pad rublje koji bi se mogao zaustaviti samo mnogim mlijardama dolara.

Eksperti, koje citira ruska gazeta.ru, pre veruju da Centralna banka Rusije još nije odlučila koju će meru primeniti u zaustavljanju otoka kapitala: najmanje verovatnu zabranu iznošenja valuta iz Rusije, uvodjenje obaveze da se državi prodaju zaradjene devize ili ograničenje podizanja valute za fizička lica.

Ruska vlada je ranije procenila da će otok kapitala iz Rusije ove godine iznositi oko 100 milijardi dolara, a 2015. godine oko 40 milijardi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com