Šta ima novo pred izbore: Može li se privatizacija Komercijalne banke još zaustaviti?

Sudeći po medijima, prodaja Komercijalne banke je  gotova stvar, ali ne i za Pokret „Metla 2020“.

Ta izborna lista i njen lider Miloš Jovanović tvrde da se ta privatizacija još može zaustaviti, a u svakom slučaju veruju da se na toj privatizaciji može zaraditi značajan predizborni poen.

Komercijalna banka je još u državnom vlasništvu, tako da se vrlo teoretski njena privatizacija još može sprečiti.

Nedavno je ta banka objavila izveštaj o poslovanju u prvom kvartalu 2020. godine i prema tom izveštaju je ostvarila dobit od 2.268.100.000 dinara ili za 599,6 miliona dinara odnosno 35,9% više nego u prvom kvartalu 2019. godine.

Prinos na ukupan kapital je 11,8%, a prinos na bilansnu aktivu 2,1%.

“Usled rasta obima poslovanja, kao i neznatnog smanjenja broja zaposlenih u Banci, u prva tri meseca 2020. godine, povećana je aktiva po zaposlenom u Banci sa 157,6 miliona dinara (31.12.2019) na 162,2 miliona dinara na kraju prvog kvartala 2020. godine. Na kraju prvog kvartala Cost income ratio iznosi 60,1%, dok je na kraju 2019. godine iznosio 61,7%”, navodi se u izveštaju.

Što se tiče izgleda na prikupljanje političkih poena na ovoj temi, treba podsetiti da je javni otpor privatizaciji Komercijalne banke bio vrlo slab, ni bleda senka onog otpora koji je svojevremeno organizovan protiv privatizacije Telekoma Srbija.

Ni svojevremena likvidacija četiri najveće banke u Srbiji nije naročito kosnula širu  javnost.

Insistiranje na ovoj temi moglo bi, doduše, da šteti Srpskoj naprednoj stranci, više nego što bi koristilo stranci njenom pokretaču.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com