Sreća što smo glupi: SZO promenila mišljenje o zaštitnoj maski

Dobro, neke su se države gorko pokajale što su prebrzo ukinule mere za borbu protiv širenja Covid-19, ali uglavnom je širom sveta u trendu povratak normalnom životu i ekonomiji.

I baš sad je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila da promeni još jedan svoj stav i, verna sebi, suprotnim stavom.

Dakle, zaštitne maske su korisne i nosite ih u zatvorenom prostoru, prevozu i svuda gde se zbog mnogoljudnosti ne može održavati fizička distanca potrebna da vas zaštiti od zaraze novim koronavirusom.

To je novi stav SZO.

Otkako je novi koronavirus postao epidemija, traje spor oko toga štiti li zaštitna maska svog nosioca od zaraze ili samo okolinu od njega. Prilično idiotska rasprava.

Ne bi je bilo da nije nastala nestašica zaštitnih maski čak i za medicinsko osoblje koje svaki dan rizikuje zarazu.

Ali to ne znači da je bilo opravdano nas, sav ostali svet držati za idiote.

Tako se na početku vanrednog stanja u Srbiji, dr Nikola Selaković, u studiju RTS-a, blago podsmevao novinarki koreći je što je detetu i sebi kupila zaštitne maske. Baš joj se čudio što ne zna kako maska ne pomaže. A ona se pravdala kako zna, nego zbog deteta…

Koliko Ekonomske Vesti prate, a prate dosta, jedina osoba koja je odmah i kategorično saopštila da zaštitne maske pomažu, i te kako, glavni je lekar Rusije Ana Popova.

Ona je još 1. marta izjavila, a objavljeno je i uputstvo na sajtu službe kojoj je na čelu sledeće: „Ako sve radite kako treba, stavljate čistu masku i na svakih dva ili maksimalno tri sata je menjate sledećom čistom maskom svaka će vas maska, koja je u prodaji na teritoriji RF, bezuslovno štititi od novog koronavirusa“.

Inače, nestašica zaštitnih maski postojala je i u Rusiji, ali to nije bio razlog da glavni lekar treba narod da tretira kao krdo idiota.

Ali sreća što smo glupi, pa je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, barem kad su maske u pitanju, malo ko verovao.

Tako da stav slobodno i nisu morali da menjaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com