Šta je ovde trač, a šta istina: Putin i Medvedev objavili imovinsku kartu

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev prijavili su upravo prihode za 2016. godinu i svoju imovinu, u skladu sa zakonskom obavezom koju imaju svi državni službenici u Rusiji.

Prema prijavi ruskog predsednika, on je prošle godine zaradio 8,858 miliona rubalja što je manje nego godinu dana ranije kad je zaradio 8,891 milion rubalja. Jedan evro trenutno vredi 59,83 rubalja, što znači da je Vladimir Putin prošle godine zaradio oko 150.000 evra. Ruski predsednik je 2015. godine sebi smanjio platu za 10 odsto.

Ruski predsednik je prijavio i da je vlasnik placa od 15 ari, stana od 77 kvadrata i garaže od 18 kvadrata. On, prema prijavi, poseduje i automobile: GAZ M-21, GAZ M-21R i Niva, kao i automobilsku prikolicu Skif. Na korišćenju Vladimir Putin ima stan od 153,7 kvadrata i garažu od 18 kvadtara.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev prijavio je da je prošle godine zaradio 8,58 miliona rubalja, dakle nešto manje od ruskog predsednika i nešto manje nego što je zaradio 2015. godine kada je prijavio zaradu od 8,8 miliona rubalja.

Medvedev, prema prijavi, u zakupu na 49 godina ima zemljište od 47 ari. U vlasništvu ima stan od 367,8 kvadrata i dva automobila – GAZ-20 i GAZ-21.

Supruga Dmitrija Medvedeva Svetlana nije u 2016. godini imala prihoda. Ona ima na korišćenje stan od 367,8 kvadrata, a u vlasništvu automobil Volkswagen Golf i dva mesta za parkiranje.

Ove su prijave podnete i učinjene dostupnim javnosti nepun mesec pošto su emitovana dva  dokumentarna  filma – film CNN-a „Najmoćniji čovek na svetu“ i film Fonda za borbu protiv korupcije „Ne zovite ga Dimon“. Osnivač ovog Fonda je ruski opozicionar Aleksej Navaljni. Oba filma dostupna su čitaocima Ekonomskih Vesti na Internetu – na ruskom i engleskom jeziku.

Prvi film, pozivajući se na tvrdnje pojedinih sagovornika ne i na dokumente, tvrdi da ruski predsednik Putin poseduje ogromno bogatstvo, uključujući tu dvorce u Rusiji i inostranstvu.

Drugi film, dokumentima i fotografijama uspostavljajući veze, tvrdi da je ruski premijer Dmitrij Medvedev stvarni vlasnik više skupocenih poseda kako u Rusiji tako i u inostranstvu, a koji se vode na razne dobrotvorne organizacije kojima su na čelu njemu bliske osobe.

Film „Ne zovite ga Dimon“ bio je povod za nedavne demonstracije u 80-tak gradova Rusije.

U drugom filmu se, izmedju ostalog, tvrdi da je jedan od najbogatijih gradjana Rusije Ališer Usmanov (Forbs: 12,5 milijardi dolara bogatstvo) preko fonda Socgosprojekt, kome je na čelu školski drug ruskog premijera Ilja Jeljisejev, podmitio Medvedeva. Tako što je formalno tom Fondu poklonio zemljište od 4 hektara i kuću od 3.000 kvadrata u elitnom delu Moskve – Rubljovki, a koje, tvrdi Aleksej Navaljni, stvarno koristi Dmitrij Medvedev.

Medvedev je tvrdnje Navaljnog nazvao „glupošću“, a s prezrivim podsmehom je komentarisao i proteste koje je film izazvao, Ališer Usmanov je, medjutim, objavio da dosad nije hteo da doprinosi nezasluženoj slavi Navaljnog, ali da je sada crvena linija predjena i da će ga tužiti za klevetu, a obratiće se i tužilaštvu. Podsećajući da posluje transparentno, plaća poreze i milione daje u dobrotborne svrhe. Usmanov je objavio da je spornu zemlju i kuću kupio za sestru. Pa pošto ona tu nije htela da živi, zamenio je tu nekretninu sa Socgosprojektom za plac koji je bliži imanju i kući u kojoj sam živi već 20 godina.

Navaljni je nameren da se kandiduje za predsednika Rusije marta 2018. godine i od svojih optužbi ne odustaje. Na pretnju Usmanova, odgovorio je novim dokumentima iz registra koji navodno dokazuju da je posao s onom nekretninom Usmanov obavio ne s Socgosprojektom nego sa dve komercijalne firme. Vezu tih firmi s Medvedevim, Navaljni je dokazao pomoću jednih patika naručenih na adresu jedne od firmi, a koje su uslikane na nogama premijera.

Opet se oglasila pres-služba Usmanova. Navaljni nastavlja da priča gluposti, tvrdi se u saopštenju, nepažljivo čita dokumente i pritom opet pokazuje svoju nekompetentnost i sklonost ka laži. Ili prosto ima problema s vidom, poručio je Usmanov Navaljnom.

Ostalo će se, valjda, raščistiti na sudu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com