Super Bowl: A pošto himna?

Uz oduševljenu pratnju američkih patriota, koji su kartu platili izmedju 2.000 i 25.000 dolara, Gledis Najt je otpevala američku himnu i 53. Super Bowl (finalna utakmica američkog fudbala) je mogao da počne u Mercedes areni u Atlanti.

Bez tenzija: NFL je, na sastanku vlasnika ekipa, posle prošlogodišnjeg skandala, doneo odluku da svi igrači i članovi ekipa na terenu moraju stajati, dok se izvodi američka himna i izraziti poštovanje za američku himnu i zastavu – inače će ekipe biti kažnjene.

Prošle godine je igrač Kolin Kepernik himnu, umesto stojeći, odslušao na jednom kolenu, iz protesta protiv rasne diskriminacije i policijskog nasilja.

Njega, i igrače koji su ga podržali, američki predsednik Donald Tramp je nazvao „kurvinim sinovima“ i pozvao na poštovanje „naše zemlje i himne“.

Odluku NFL o kažnjavanju Tramp je ocenio kao svoju pobedu, iako je nedodirljivost himne podelila Ameriku: i pred večerašnju utakmicu neki su Amerikanci pred TV kamerama  branili svoju slobodu da kažu svoje mišljenje čak i o himni.

Pred ovu je utakmicu ceo medijski svet više vežbao matematiku nego pred bilo koju drugu.

Baš američki su pljuštale milijarde, naravno dolara: izračunato je da će sem publike u areni obračun New England Patriotsa i Los Angeles Remsa pratiti 100 miliona TV gledalaca, a svi će oni na hranu, piće i sportske rekvizite potrošiti neverovatnih 14 milijardi dolara.

Isprsile su se i tri TV stanice, koje su za tri milijarde dolara dobile desetogodišnje pravo prenosa, a to će lako pokriti: 30 sekundi reklame staje 5,5 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com