Makron priznao Huana Guaida

Francuska je priznala Huana Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele, objavio je na svom Tviter nalogu francuski predsednik Emanuel Makron.

On je naveo da to priznanje treba da doprinese započinjanju izbornog procesa za predsedničke izbore u Venecueli.

Guaida su zvanično priznale Španija, Velika Britanija, Švedska i Danska.

U Francuskoj su za to vreme nastavljeni subotnji protesti „žutih prsluka“, koji zahtevaju ostavku Emanuela Makrona. U subotu su protesti bili koncentrisani na odluku da se legalizuje upotreba gumenih metaka protiv demonstranata. Kako je javio nemački javni servis, gumeni meci su zabranjeni u većini EU članica, a u Nemačkoj su dozvoljeni samo u pokrajinama Hesen i Zaksen.

Evropska unija je 26. februara dala osmodnevni rok venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore u svojoj zemlji.

Maduro je taj ultimatum odlučno odbio. On je rekao da bi to bilo isto kao kad bi on postavio ultimatum da u roku od sedam dana prizna republiku Kataloniju inače će Venecuela preduzeti mere.

Odbacujući zahtev za raspisivanje predsedničkih izbora, Maduro je pozvao opiziciju na razgovore i ponudio raspisivanje parlamentarnih izbora.

Pozivajući se na izvore u Briselu, ruska agencija RIA Novosti je javila da je Italija stavila veto na odluku da Evropska unija kao celina prizna Huana Guaida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com