Švajcarske zlatne rezerve idu na referendum

Dosadašnje ankete javnog mnenja pokazivale su da Švajcarci imaju solidno poverenje u svoju centralnu banku. A da joj ne veruju baš toliko, ispostavilo se nedavno kad je sa desne strane švajarske političke scene (Švajcarska narodna partija) stigla inicijativa da se Centralnoj banci Švajcarske narodnim referendumom stave neka bitna ograničenja u raspolaganju švajcarskim zlatnim rezervama, kao važnom zaštitom od nepouzdanih stranih valuta i bitnom zalogom očuvanja švajcarskog identiteta.

Švajcarci će 30. novembra glasati o predlogu da se Centralnoj banci Švajcarske zabrani da prodaje zlatne rezerve, da se ona obaveže da ih mora držati u Švajcarskoj i da zlatne rezerve moraju činiti bar 20 odsto ukupnih deviznih rezervi, što bi bilo dvaput više nego danas. Prema podacima Svetskog saveta za zlato i MMF, švajcarske zlatne rezerve iznosile su u drugom kvartalu 2014. godine 1039,99 tona.

Istog dana Švajcarci će glasati o još dve inicijative (recimo, ukidanje paušalnog poreza za bogate strance), ali komentatora Noje ciriher cajtung, koji zlatnu referendumsku inicijativu drži za vrlo lošu, brine što ona dolazi sa desnice, što joj se u javnosti posvećuje manje pažnje nego ostalim dvema inicijativama i što ovog trenutka 44 odsto gradjana u anketama svedoče da će za tu inicijativu glasati sigurno ili verovatno. Inicijative koje stižu sa desnice, tvrdi švajcarski list, uspevaju bolje od onih pristiglih sa levice, a dešava se da inicijative koje prati javna ravnodušnost, javno i iznenade.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com