Ministarstvo poljoprivrede: Urađene dodatne kontrole limuna

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da u 2014. godini nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna, uključujući i limun iz Turske, ali da ssu obavljene dodatne kontrole nakon natpisa u medijima vezano za mogućnost da se na našem tržištu nalazi limun koji je tretiran imazalilom.

„U toku redovnih kontrola pri prometu preko državne granice granična fitosanitarna inspekcija je 01.11.2014. godine na graničnom prelazu izvršila kontrolu i uzorkovanje limuna poreklom iz Turske, a uzorak prosledila ovlašćenoj laboratoriji na ispitivanje ostataka sredstava za zaštitu bilja“, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede poslatom portalu Ekonomske Vesti.

U saopštenju se dodaje da fitosanitarni inspektori pored kontrole prilikom uvoza bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na prisustvo karantinski štetnih organizama kontrolu bezbednosti hrane i kvaliteta proizvoda vrši i u mestima carinjenja.

Kada je u pitanju južno voće, u koje spada limun, Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja pri uvozu je obavezno ispitivanje na teške metale (Pb, Cd, Hg, As i druge), radioaktivnost, na ostatke sredstava za zaštitu bilja i kvalitet.

Kontrola podrazumeva pregled dokumentacije, identifikacija pošiljke, organoleptički pregled i pregled deklaracije citrusa, kao i uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje na prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Iz saopštenja Ministarstva poljoprivrede, ipak, nije jasno da li je zaista u prodaji u Srbiji limun tretiran imazalilom, koji prodire kroz koru proizvoda, a za koji je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, primera radi, naložilo da se prodaje uz deklaraciju „Kora agruma nije za jelo. Tretirano imazalilom“. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede nije preciziralo kada će dodatne kontrole spornog limuna biti gotove, a nije izdalo ni preporuku građanima Srbije šta da rade u vezi sa konzumiranjem limuna do tada.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com