Svim osnovcima besplatni udžbenici ili…

Gradonačelniku Zagreba potpuno neskloni mediji ocenili su to kao ultimatum i ucenu: ukoliko se u budžetu Hrvatske za 2019. godinu svim hrvatskim osnovcima ne obezbede besplatni udžbenici, Stranka rada i solidarnosti neće 3. decembra glasati za taj budžet.

Politička stranka Milana Bandića ima 11 poslanika u Hrvatskom saboru, pa je pretnju sasvim ozbiljno uzela u razmatranje i Vlada Hrvatske.

Na optužbe da je bacio oko na mesto ministarke obrazovanja, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao: „Ja imam ambiciju biti premijer, a ne ministar“.

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić je izjavio da bi besplatni udžbenici za sve osnovce i sve učenike prvog razreda srednjih škola mogli da koštaju i do 400 miliona kuna državni budžet, koji bi 2019. godine trebalo da iznosi 140 milijardi kuna .

Prema nepotpunim podacima iz više hrvatskih ministarstava, na koje se pozivaju hrvatski mediji, u više od 50 odsto od ukupnog broja hrvatskih osnovnih škola besplatne ili delimično subvencionisane udžbenike dobija više od 60% osnovaca. Ali na teret budžeta županija, gradova i opština.

Jedini veliki hrvatski grad u kome roditelji nemaju nikakvu pomoć pri kupovini udžbenika je Šibenik.

Osnovci u Zagrebu i još dvadesetak gradova i opština dobijaju potpuno besplatne udžbenike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com