Čiji su ovo kum i ujak?

Mada je s njegovog čela otišla agilna Dalija Orešković, Povjerenstvo za sukob interesa Hrvatske ne posustaje: upravo je pokrenulo postupak za ispitivanje postojanja sukoba interesa u slučajevima postavljanja na državne funkcije kuma i ujaka hrvatskog premijera.

Kum hrvatskog premijera Andreja Plenkovića  Igor Pokaz karijerni je diplomata.

Bio je postavljan na funkciju ambasadora Hrvatske pri NATO-u u Briselu i za ambasadora u Moskvi i pre nego što je Plenković postao premijer. Zanimljiv detalj: mesto ambasadora u Moskvi je napustio pre isteka mandata da bi se, tvrdili su hrvatski mediji, posvetio privatnom biznisu.

Ali Povjerenstvo za sukob interesa smatra da je premijer morao da obavesti javnost o postojanju te kumovske veze pre postupka imenovanja Pokaza za ambasadora u Velikoj Britaniji. Pošto nije, u propisanom postupku će biti utvrdjeno da li je Pokaz izabran u transparentnom postupku.

U drugom postupku će biti utvrdjeno da li je hrvatski ministar Tomislav Ćorić premijerovog ujaka Marka Raosa „iz osećaja zahvalnosti prema nadredjenom funkcioneru“ imenovao na funkciju direktora Nacionalnog parka „Biokovo“.

Pozivajući se na 25-godišnje diplomatsko iskustvo svog kuma, Andrej Plenković je pokretanje ovog postupka ocenio kao „neargumentovano i nepotrebno“, a cinično se izjasnio i o Miru Bulju, članu Mosta, koji je prijavu za sukob interesa podneo.

Ministar Tomislav Ćorić se pred hrvatskim novinarima zakleo da premijer nije ni znao da će njegov ujak dobiti spornu funkciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com