Tako rade svi: Hoće li NBS kupovati korporativne obveznice Telekoma Srbija

Narodna banka Srbije je veoma opširno reagovala na komentare brokerskih kuća objavljene povodom priprema Telekoma Srbija da se emisijom korporativnih obveznica zaduži za 23,5 milijarde dinara.

U svojoj reakciji, kojom se neki navodi iz tih komentara demantuju, NBS je potvrdila najinteresantniju tvrdnju da postoji mogućnost da korporativne obveznice Telekoma Srbija NBS kupi na sekundarnom tržištu odnosno ne direktno od Telekoma nego od poslovnih banaka.

U objašnjenju se navodi da je NBS još jednom pokazala spremnost za „preuzimanje uloge inovatora u daljem razvoju domaćeg tržišta kapitala“ pa je u maju ove godine „u svoje monetarne operacije uključila i korporativne obveznice koje izdaje domaće privredno društvo sa odgovarajućim bonitetom“.

“U skladu sa tim, korporativne obveznice će moći da budu predmet kupovine od strane NBS isključivo na sekundarnom tržištu (od banaka koje posluju u RS), a takodje će moći da se koriste i kao sredstva finansijskog obezbeđenja (finansijski kolateral) radi dobijanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka i kratkoročnih kredita za likvidnost na osnovu zaloge hartija od vrednosti i pribavljanja dinarske likvidnosti banaka putem repo operacija”, navodi se u objašnjenju NBS.

NBS ističe da su centralne banke u svetu, „u ambijentu veoma niskih kamatnih stopa na medjunarodnom finansijskom tržištu u prethodnim godinama značajno proširile set instrumenta monetarne politike sa ciljem pružanja dodatnog podsticaja relaksaciji finansijskih uslova, posebno u uslovima krize sa kojom se trenutno suočavamo”.

“Naučna istraživanja medjunarodnih finansijskih institucija pokazuju da je pružanje podsticaja razviju tržišta korporativnih obveznica od strane centralnih banaka u prethodnim godinama uticalo na povećanje obima finansiranja kompanija ovim putem”, navodi NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com