Turska intervencija u Siriji: Manje ili više izbeglica u Evropi?

Prema podacima UNHCR-a, na koje se poziva studija Fondacije Konrad Adenauer, od 2011. godine do 1. juna 2017. godine u izbeglištvo je otišlo 28% stanovništva Sirije ili 6,1 milion ljudi.

Prema medijskoj dreci i političkim potresima, reklo bi se da su svi oni nagrnuli u Evropu. Ali daleko od toga.

Do Evrope, Kanade i SAD stiglo ih je ukupno jedva milion, a čak 5.057.986 njih zaustavili su se, prema podacima UNHCR-a, u pet Siriji susednih država.

Od tih pet i kusur miliona, više od 3 miliona, prema najnovijim tvrdnjama Ankare, celih 3,6 miliona, ostalo je u Turskoj. Evropa se obavezala da će platiti da ostanu u Turskoj. Zemlji koju evropski mediji svakodnevno prozivaju zbog kršenja ljudskih prava. Šest milijardi evra trebalo je da bude isplaćeno u dve jednake tranše 2016-2017. i 2018-2019. godine. Odnosno 30-tak evra po izbeglici mesečno.

Na sajtu Evropske komisije 6. avgusta 2019. godine je navedeno da je do tog datuma, prema sporazumu s Turskom, preneto 3,5 milijarde evra, a 2,4 milijarde evra je obezbedjeno za više od 80 projekata!

Iz ogromnog broja izveštaja o toj temi, nije jasno koliko je Turska od ovih obećanih para stvarno i dobila. U septembru je zamenik turskog ministra inostranih poslova Faruk Kajmakči izjavio da je to manje od dogovorenih šest milijardi.

A prema informacijama Handelsblata, koje prenosi Deutschlandfunk, turska vlada se žali da najveći deo novca ide preko internacionalnih nevladinih organizacija, koje obračunavaju previsoke sopstvene troškove. Klasična priča s zapadnim donacijama!

Zato turska vlada traži da se njenim organizacijama da više nadležnosti u odlučivanju na koji će se način trošiti novac. Klasična priča: Novac se daje za razne treninge ljudi koji nemaju krov nad glavom ni parče hleba na stolu.

U svojoj analizi ove teme, Deutschlandfunk navodi da će „do kraja 2020. godine ukupna suma biti bar ugovorno obezbedjena“.

A turski poslanik u Nemačkoj Yeneroglu za Deutschlandfunk je izjavio da je sama Turska dosad na zbrinjavanje sirijskih izbeglica potrošila 40 milijardi dolara!

I evropski mediji i političari otvoreno su navijali da politička opcija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubi na nedavnim lokalnim izborima u Turskoj. To se uglavnom i dogodilo, ali ne zahvaljujući pustim željama, nego u dobroj meri zahvaljujući teretu izbeglica koje nosi turska država i tursko društvo. Pritisak izbeglica na tržište rada – ogroman je.

A pošto su ti izbori prošli, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer 4. oktobra 2019. godine je, tokom posete Turskoj, izjavio da će ta zemlja, ući u svetsku istoriju po dotad nezabeleženom zbrinjavanju (sirijskih) izbeglica.

Bez solidarnosti Turske, ne bi migracioni problem u našem regionu mogao da bude savladan, rekao je Zeehofer.

Svoju juče započetu ofanzivu na sever-istok Sirije, Turska pravda potrebom da svoju južnu granicu zaštiti od kurdskog terora i obezbedi teritoriju za povratak sirijskih izbeglica onako kako se, po rečima potpredsednika Turske Fuada Oktaja u severozapadne oblasti Sirije vratilo 370.000 Sirijaca posle turskih operacija „Štit Eufrata“ i „Maslinova grančica“. Ovi se Sirijci, medjutim, neće vratiti svojim kućama nego kurdskim. Pitanje je kuda će Kurdi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com